Direct naar de inhoud

Woo-documenten Eenheid Limburg

Bezwaar indienen via Postbus 1230, 6201 BE MAASTRICHT

Onderstaande tekst heeft betrekking op de verkeersWobs/ verkeersWobjes of te wel verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (tegenwoordig Wet open overheid) die betrekking hebben op of gerelateerd zijn aan de handhaving van verkeersregelgeving door de politie.

Indien u zich niet kunt verenigen met de inhoud van het u per reguliere post toegezonden besluit, kunt u overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen een termijn van zes weken na de dag van bekendmaking van dat besluit schriftelijk bezwaar maken. Het bezwaarschrift dient te worden ingediend bij de korpschef van politie d.t.v. de politiechef van Eenheid Limburg, t.a.v. afdeling juridische zaken, Postbus 1230, 6201 BE  Maastricht.
Met het oog op de noodzakelijke waarborgen voor betrouwbaar en vertrouwelijk elektronisch verkeer kunnen bezwaarschriften enkel per reguliere post worden ingediend.
Bezwaarschriften kunt u niet op een andere manier indienen.

E-mail
De politie Limburg onderscheidt interne en externe e-mail. Onder externe e-mail verstaat de politie Limburg het versturen en ontvangen van elektronische berichten van en naar personen of partijen buiten de politie eenheid Limburg. De politie Limburg gebruikt externe e-mail niet voor berichtenverkeer met de burger waarbij vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld, voor bekendmaking van beslissingen en schrifturen die door het bestuursrecht worden beheerst. De geheimhoudingsplicht en de bescherming van politie- en andere persoonsgegevens stellen hogere eisen dan waaraan door middel van e-mail kan worden voldaan.

Fax
Gegeven het feit dat de fax technisch niet kan voldoen aan de vereisten voor vertrouwelijkheid en ondertekening wordt de fax niet opengesteld voor het zenden van formele / vertrouwelijke berichten aan de politie eenheid Limburg zoals het indienen van (pro forma) bezwaarschriften en andere schrifturen die door het bestuursrecht worden beheerst. Dit heeft tot gevolg dat berichten die desondanks per fax worden ontvangen worden geweigerd.

Weigering van e-mail- en faxberichten houdt in dat het bericht zondermeer niet in behandeling wordt genomen. Ook wordt geen mogelijkheid van herstel van vormverzuimen gegeven anders dan dat belanghebbende via een ander (wel opengesteld) kanaal zijn bericht in kan zenden. Tegen een weigering kan geen bezwaar worden ingediend.

Hieronder vindt u een toelichting:
Ingevolge artikel 2:15, eerste lid, van de Awb kan een bericht pas elektronisch worden verzonden voor zover het bestuursorgaan kenbaar heeft gemaakt dat deze weg is geopend. De politie heeft de elektronische weg niet uitdrukkelijk opengesteld en per e-mail en/of fax ingediende geschriften worden daarom niet in ontvangst genomen. Dit is reeds bekend gemaakt via de voor het algemeen publiek toegankelijk website . Het besluit hieromtrent is raadpleegbaar op de site van de politie. Uit het feit dat eventueel e-mailadressen en/of faxnummers bekend zijn en/of op de website politie.nl zijn geplaatst, kan, gelet op het karakter van e-mailadressen en/of faxnummers, niet worden afgeleid dat deze behalve voor het stellen van publieksvragen ook voor het indienen van formele verzoeken of andere aanvragen is bestemd. Meer informatie kunt u vinden op de websites. U treft op de website ook de juiste contactinformatie aan. De weigering het bericht op grond van artikel 2:15 van de Awb te aanvaarden is geen appellabel besluit (Kamerstukken II 2001/02, 28 483, nr. 3, p. 40), maar een mededeling van feitelijke aard (Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 3 december 2008 LJN: BG5897, van 20 mei 2009 LJN: BI4569 en de rechtbank Groningen van 16 mei 2007 LJN: BA6378).

Elektronische communicatie met een bestuursorgaan zonder dat deze is toegestaan of aan de gestelde voorwaarden voldoet kan consequenties hebben in de vorm van een niet in bezwaar en beroep aantastbare weigering, afwijzing van behandeling of niet-ontvankelijkheid. (Zie de artikelen 2:15, tweede t/m vierde lid, juncto 8:4, aanhef en sub k, alsmede artikel 4:5, eerste lid, en artikel 6:6, aanhef en sub b, van de Awb). Artikel 4:3a van de Awb bepaalt, dat een bestuursorgaan de ontvangst van een elektronisch ingediende aanvraag bevestigt. Ingevolge artikel 2:15, tweede en derde lid, van de Awb kan een bestuursorgaan een elektronisch verzonden bericht weigeren, respectievelijk wegens onevenredige belasting of onvoldoende waarborging van vertrouwelijkheid of betrouwbaarheid. Een dergelijke weigeringsbesluit moet worden meegedeeld (artikel 2:15, vierde lid van de Awb) en dat wordt door middel van dit bericht gedaan; bezwaar en beroep tegen een dergelijk besluit is echter uitgesloten (artikel 8:4, aanhef en sub k van de Awb). E-mail- en faxverkeer is niet opengesteld voor het indienen van bezwaarschriften vanwege de tekortschietende waarborgen van vertrouwelijkheid en betrouwbaarheid. Om die reden is bepaald dat faxberichten worden geweigerd en niet in behandeling genomen, terwijl geen mogelijkheid van verzuimherstel wordt geboden.

In de besluiten en op de sites voor contactinformatie wordt als postadres aangegeven 'Postbus 1230, 6201 BE  Maastricht' en in de primaire beschikking is vermeld dat het bewaarschrift 'dient te worden gericht aan de korpschef van politie en te worden ingediend bij de eenheid Limburg, t.a.v. afdeling juridische zaken, Postbus 1230, 6201 BE  MAASTRICHT'. Volgens vaste jurisprudentie komen de risico's die verbonden zijn aan het verzenden per fax en/of per e-mail in beginsel voor rekening van de verzender. Niet is uitdrukkelijk kenbaar gemaakt dat de elektronische weg voor het indienen van diverse schrifturen is geopend. Tevens is er geen bestendige bestuurspraktijk waarbij procedures met betrekking tot de Wob gericht aan de politie Limburg via de elektronische weg kunnen worden ingediend. De tekst van de wettelijke bepaling is duidelijk en geeft aan dat het bestuursorgaan bepaalt of communicatie via de elektronische weg een mogelijkheid is. Door het bestuursorgaan via de weg van artikel 2:15, vierde lid, van de Awb in combinatie met artikel 4:5, onder b, van de Awb eventueel te kunnen verplichten om te reageren op een verzoek gedaan per niet kenbaar opengestelde elektronische weg, wordt het bepaalde in artikel 2:15, eerste lid, van de Awb, inhoudende dat pas via elektronische weg kan worden gecommuniceerd indien dit uitdrukkelijk kenbaar is gemaakt, ondergraven (zie ook rechtbank Noord-Nederland, afdeling bestuursrecht, locatie Assen, zaaknummer AWB 12/537 WOB)

Nu bovenstaande bij bekend is, zal geen verzuimherstel worden geboden als een bezwaarschrift of andere schrifturen die door het bestuursrecht worden beheerst enkel per fax en/of e-mail wordt ingediend.