Direct naar de inhoud

(2019) Geweldgebruik door politie

Inhoudsopgave

De korpschef heeft op 8 juli 2019 een besluit genomen op een verzoek van een mensenrechtenorganisatie in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In het Wob-verzoek wordt gevraagd om informatie over geweldgebruik door de politie. Over de jaren 2016, 2017 en 2018 is een overzicht van het door de politie geregistreerde gebruik van geweld inzichtelijk gemaakt.

Vergelijking met eerdere jaren

Ook over voorgaande jaren zijn overzichten van geweldsaanwendingen openbaar gemaakt op Politie.nl. Deze overzichten gaven het aantal geweldaanwendingen weer. De politie maakt bij elk incident/actie een registratie op. Elke registratie kan één of meerdere formulieren van geweldgebruik bevatten; van elke politiemedewerker die tijdens dat incident geweld heeft moeten toepassen.

Iedere politiemedewerker die geweld toepast, moet dit melden bij zijn leidinggevende. Hij/zij maakt hiervoor een formulier op in de basisvoorziening handhaving (BVH), het registratiesysteem van de politie.
Door deze formulieren te gebruiken in de overzichten ontstaat een beter beeld van het daadwerkelijk toegepaste geweld.

Gebruik van geweld door de politie per eenheid

Ondanks dat de cijfers per eenheid en basisteam zijn weer gegeven, zijn deze niet met elkaar te vergelijken. Elke eenheid is afwijkend in oppervlakte, operationele sterkte en inzet. Tevens is het mogelijk dat een medewerker van een basisteam inzet heeft gehad in een ander werkgebied.

Melding, registratie en beoordeling van geweldsaanwending

De melding, registratie en beoordeling van een geweldsaanwending door opsporingsambtenaren was in het verleden niet landelijk niet eenduidig ingericht. In het kader van de stelselherziening geweldsaanwending wordt dit proces herzien en landelijk geüniformeerd. Aangezien verschillende eenheden hier in het verleden al mee zijn begonnen, is er in het jaar 2018 een nieuwe categorie “geweldsaanwending” zichtbaar.