Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Bewustwordingsactie 'Op de Radar' Limburg

Het Team Verkeer houdt zich bezig met het verkeersgedrag van inwoners in de provincie Limburg. In samenwerking met het Openbaar Ministerie heeft het Team Verkeer een actie opgezet: 'Op de radar'. Begin juni ontvangen 371 personen die woonachtig zijn in de provincie een brief. Met deze preventieve bewustwordingsactie wil de politie een signaal afgeven.

De afgelopen jaren ziet de politie het aantal verkeersongevallen oplopen. Uit verkennend onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen verkeersovertredingen en het risico op een verkeersongeval. Naarmate een bestuurder meer verkeersovertredingen begaat, is het risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval aanzienlijk groter. Met de brief die de 371 personen hebben ontvangen, willen het Team Verkeer en het Openbaar Ministerie bewustwording vragen voor het gedrag dat zij vertonen in het verkeer. Van de personen die een ‘bewustwordingsbrief’ hebben ontvangen, hoopt de politie dat zij hun rijgedrag gaan aanpassen.

Op deze pagina vindt u een lijst met veel voorkomende vragen en antwoorden over de inhoud van de brief, de privacyregelgeving en extra uitleg over bepaalde definities.
 

  • Er wordt in de brief gesproken over staandehouden of ophouden. Wat houdt dat precies in?
    Met een staandehouding wordt verwezen naar de handeling waarbij de politie een persoon tijdelijk stopt, ondervraagt of controleert op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij een strafbaar feit. Het is een juridische term om een persoon te stoppen voor onderzoek. Hierbij vraagt een politieambtenaar om de identiteitsgegevens zoals naam, adres en woonplaats om bijvoorbeeld een proces-verbaal te kunnen opmaken of om een controle te kunnen doen. Een voorbeeld van zo'n overtreding kan zijn het negeren van een stopteken, een overtreding waarbij meer dan 30 km/u te hard wordt gereden of het negeren van een rood kruis.

    Bij een ‘minder’ ernstige overtreding, de zogenaamde Muldergedraging, spreekt men niet van een verdachte, maar van een betrokkene. Dit houdt in dat uw personalia genoteerd wordt. Een voorbeeld hiervan is het niet dragen van de autogordel, fietsen zonder licht of rijden met een gladde band.
     
  • Waarom heeft de politie gekozen om 371 personen een bewustwordingsbrief te sturen en hoe is de politie bij deze groep uitgekomen?
    Met deze brief wil de politie een signaal afgeven aan deze 371 personen over hun verkeersgedrag. De politie heeft ervoor gekozen om weggebruikers, die in de periode van 1 maart 2023 tot 1 maart 2024, vier of meer verkeersboetes hebben gekregen en hierbij zijn staande gehouden of opgehouden, een brief te sturen. De bekeuringen op kenteken zijn hierin niet meegenomen. De politie raadpleegt geen enkel ander systeem (ook geen gegevens van andere organisaties of instanties).
     
  • Wat kan een politieambtenaar doen als u opnieuw een verkeersovertreding begaat? 
    Indien u opnieuw een verkeersovertreding begaat en u wordt door de politie staande gehouden, kan de politieambtenaar zien dat u een bewustwordingsbrief heeft ontvangen. Dat geldt niet alleen in Limburg, maar in heel Nederland. De agent die u staande heeft gehouden kan beslissen hoe hij de overtreding of overtredingen afhandelt. In plaats van een waarschuwing zal hij u misschien bekeuren. U bent namelijk al door de politie gewaarschuwd door deze brief.  Ook kan de politieambtenaar u, als er aan enkele voorwaarden wordt voldaan, ook aanmelden voor een cursus bij het CBR. Meer informatie over de cursus en de kosten die daaraan verbonden zijn vindt u hier op de website van het CBR.
     
  • In de brief wordt gesproken over verkeersovertredingen. Hoe kan de politie weten of ik deze verkeersovertredingen heb gepleegd?
    De verkeersovertredingen betreffen bekeuringen die door de politie tijdens een staande houding uitgeschreven zijn en vastgelegd zijn in het politiesysteem. Vanuit dit systeem worden de gegevens doorgestuurd naar het CJIB voor verdere verwerking. Op het moment van staandehouding heeft de politieambtenaar gevraagd naar uw personalia. Heeft u zich onttrokken aan de staande houding? Dan bent u ambtshalve herkend door de politieambtenaar. Er werd ook dan een proces-verbaal opgemaakt.
     
  • Mag de politie wettelijk gezien deze waarschuwingsbrief sturen?
    De politie gebruikt gegevens die alleen binnen politiesystemen te vinden zijn. Er worden geen externe databases van andere instanties of organisaties gebruikt. De politie gebruikt de informatie voor de uitvoering van de politietaak. Daarom mogen deze gegevens gebruikt worden.
     
  • Mag de politie deze gegevens zomaar gebruiken?
    De politie maakt alleen gebruik van eigen politiegegevens. Er worden geen andere gegevens van andere instanties of organisaties gebruikt. De politie gebruikt de informatie voor de uitvoering van de politietaak. Daarom mogen deze gegevens gebruikt worden.
     
  • Met deze brief wil het Team Verkeer een signaal afgeven. Stel: u werd vier of meer keer bekeurd voor verkeersovertredingen in de periode van 1 maart 2023 tot 1 maart 2024 en het komende jaar wordt u drie keer bekeurd voor verkeersovertredingen. Spreekt de politie dan van een verbetering van het verkeersgedrag?
    Met deze bewustwordingsbrief wil de politie verkeersdeelnemers attenderen op hun rijgedrag. Het gaat er vooral om dat u bewust wordt van uw rijgedrag en dat u uw rijgedrag aanpast. Als u minder dan vier verkeersovertredingen begaat in de periode van 1 januari 2024 tot 1 januari 2025 stopt de monitoring en worden uw gegevens niet meer gebruikt. Heeft u in deze periode nog steeds vier of meer bekeuringen met staande houding op uw naam staan? Dan blijft u wel geregistreerd staan. U weet zelf hoeveel bekeuringen u gekregen heeft.
     
  • Hoe kunnen personen die de brief ontvangen hebben ervan uitgaan dat de gegevens in het politiesysteem alleen gebruikt worden voor deze actie?
    De politie heeft zich te houden aan de wettelijke regels van privacy. Daarom gebruikt de politie voor deze actie alleen haar eigen gegevens. Wilt u meer weten op basis waarvan de politie haar politiegegevens verwerkt, verwijzen wij u hiervoor naar het privacy protocol op politie.nl.
     
  • Wie bepaalt of ik naar de cursus van het CBR moet? Mag de politie mij zomaar aanmelden bij het CBR?
    De politie meldt iemand aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) met een zogenaamde 'mededeling 130 Wegenverkeerswet'. Deze melding kan de politieambtenaar op straat die u heeft staande gehouden niet zomaar doen. Daar moet een aanleiding voor zijn. Een voorbeeld hiervan is wanneer een bestuurder in een aaneengesloten rit tweemaal gevaar zettend rijgedrag vertoont of de risico's niet goed kan overzien van het gevaarlijke rijgedrag. Het is aan de medewerkers van het CBR of de mededeling voldoende is voor het opleggen van bijvoorbeeld de verplichte cursus 'Educatieve Maatregel Gedrag' (EMG). De politie neemt geen besluit over of u een cursus moet volgen. Dat besluit ligt bij het CBR.
     
  • Ondanks deze vragen en antwoorden wil ik toch graag in contact komen met de politie over dit project. Hoe kan ik dat doen?
    U kunt telefonisch contact opnemen met de politie via 0900 - 8844. U krijgt dan een politiemedewerker van het Regionaal Service Centrum (RSC) aan de lijn. De desbetreffende politiemedewerker vraagt u om een kenmerk. Het kenmerk dat u kunt opgeven is 2024049328. U kunt aangeven dat u belt vanwege het project 'Op de radar'. De politiemedewerker zal uw vraag dan doorzetten aan medewerkers van dit project.