Mooie resultaten bij integrale ondermijningsdagen regio Eindhoven
In en rond Eindhoven is de afgelopen dagen veel aandacht geweest voor ondermijnende criminaliteit. Daarbij zijn onder andere personen aangehouden, diverse verdovende middelen aangetroffen en voertuigen in beslag genomen. Samen met onze integrale veiligheidspartners, waaronder de gemeente Eindhoven en de Kempen gemeenten hadden we aandacht voor de gevaren en signalen van ondermijning.

Op 26 en 27 maart zijn diverse integrale controles uitgevoerd in de regio Eindhoven. Er zijn bedrijven bezocht, en tientallen garageboxen en vele voertuigen gecontroleerd. Deze controles en bezoeken vonden plaats om ondermijnende praktijken aan te pakken en gelijktijdig bewustwording en weerbaarheid te vergroten, ons netwerk te verbreden en informatie op te halen. Zo bestrijden en verstoren we ondermijnende criminaliteit. Diverse specialisten vanuit de politie hebben deelgenomen aan de actie zoals het interventieteam ondermijning en drugstransporten (IOD) die zich richt op het tegengaan en verstoren van de druggerelateerde ondermijnende criminaliteit.
Aanhoudingen, ontdekking van nepkledingwinkel, handelshoeveelheden drugs aangetroffen en auto’s in beslag genomen
Tijdens een verkeerscontrole werden er twee personen aangehouden die wij verdenken van handel in verdovende middelen. Beiden hadden handelshoeveelheden drugs bij zich. Eén persoon had in zijn auto de drugs in een speciaal geprepareerde verborgen ruimte verstopt. Eén bestuurder maakt het wel heel bont doordat hij voor de 18de keer werd betrapt voor het rijden zonder rijbewijs. Zijn auto is in beslag genomen. Ook is er een auto afgepakt die mogelijk met crimineel geld is aangeschaft. Dat opslagboxen niet alleen worden gebruikt voor de opslag van spullen werd duidelijk toen tijdens een controle van een aantal boxen nep merkkleding werd ontdekt. De box was ingericht als een kledingwinkel met een behoorlijke voorraad nep merkkleding. In een andere box werden er spullen aangetroffen voor een hennepkwekerij. Die vondst gaf voldoende aanleiding voor een doorzoeking van een woning waar een in werking zijnde hennepkwekerij werd aangetroffen.
Ondermijning; een risico voor de maatschappij
Ondermijning is een groot maatschappelijk probleem. De winsten voor criminelen zijn enorm. Deze vorm van criminaliteit zorgt hierdoor voor een ernstige ondermijning van onze samenleving. Het grote geld zorgt daarnaast voor een enorme aantrekkingskracht, zowel voor criminele netwerken als voor jongeren die hierdoor de criminaliteit ingezogen worden. Veel geld zorgt er ook voor dat de belangen voor criminelen steeds groter worden.
Criminelen maken voor illegale activiteiten vaak gebruik van legale diensten. Bijvoorbeeld door winkels, cafés, woningen of vrachtauto’s te gebruiken voor witwassen, drugshandel, illegale prostitutie, wietplantages of het opslaan van wapens. Dat heet ondermijning. Ondermijning zorgt voor meer criminaliteit en minder veiligheid in de samenleving.
Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder of een autoverhuurbedrijf dat willens en wetens auto’s verhuurt aan criminelen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Door met elkaar het onzichtbare zichtbaar te maken kunnen we samen met onze partners een vuist maken tegen ondermijnende criminaliteit. Daar hebben we ook de mensen in de wijk zelf voor nodig. Die ogen en oren zijn van groot belang voor de aanpak hiervan.
Houd misdaad uit je buurt
Zie jij wel eens iets vreemds in je buurt of op je werk? Bijvoorbeeld een huis dat al maanden leeg staat, maar waar ‘s nachts licht brandt. Of een garagebox waar ‘s nachts mensen komen. Misschien vind je deze situaties vreemd. Maar wist je dat dit signalen kunnen zijn van criminele activiteiten?
Op deze website ontdek je wat verdachte signalen zijn en wat jij kunt doen als je ze ziet en je zorgen maakt.
Een tip is vaak het begin van een mooi resultaat op het gebied van de aanpak van ondermijning. Zie jij signalen van ondermijning? Tippen kan bij de politie via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven