Drie mannen aangehouden op verdenking van vuurwapenhandel
De politie heeft op dinsdag 15 april in Tilburg en Goirle twee mannen van 30 en 32 jaar aangehouden, die worden verdacht van handel in vuurwapens. Later werd ook een derde verdachte aangehouden, die eerder al in beeld was bij de eenheid Zeeland-West-Brabant. Via verschillende communicatie-apps boden zij vermoedelijk handvuurwapens, raketwerpers, automatische vuurwapens en handgranaten aan. De aanhoudingen maken onderdeel uit van een onderzoek naar internationale wapenhandel, waarbij de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies en de Eenheid Zeeland West-Brabant intensief hebben samenwerkt.

De politie doorzocht in Tilburg en Goirle zes woningen, een garagebox en een bedrijfspand, waarbij een vuurwapen, illegaal vuurwerk, 17.500 euro aan briefgeld, 7.000 dollar aan cryptovaluta, meerdere kilo’s cocaïne en verschillende soorten hard- en softdrugs werden aangetroffen. Tijdens de zoekingen werd een derde verdachte aangehouden, die werd aangetroffen in het pand waar de soft- en harddrugs werden gevonden.
Tijdens het onderzoek, onder leiding van het Landelijk Parket, werkten de eenheden intensief samen met opsporingsdiensten en justitiële autoriteiten uit België. Voor een effectieve bestrijding van internationale vuurwapenhandel is deze samenwerking van groot belang. Het onderzoek werd vorig jaar gestart op basis van informatie uit 2023, waaruit bleek dat een van de verdachten zich vermoedelijk bezighield met handel in vuurwapens en verdovende middelen via communicatie-apps. Gedurende het onderzoek kwamen de twee andere verdachten in beeld.
Meld misdaad anoniem
Ben je (ongewild) lid van een groep op bijvoorbeeld Telegram, Signal of WhatsApp waar wapens of explosieven te koop worden aangeboden? Neem dan vertrouwelijk contact op met het Team Criminele Inlichtingen via 088 - 66 177 34 óf meld anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of via de website.
Week tegen ondermijning
Bovenstaand onderzoek is een voorbeeld van de voortdurende strijd tegen ondermijnende criminaliteit, die centraal staat in de Week tegen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit (14-20 april). De campagne ‘Houd misdaad uit je buurt’ moedigt burgers aan om alert te zijn op verdachte activiteiten en signalen van ondermijning. Het aanpakken van wapenhandel en de georganiseerde misdaad erachter is cruciaal om de veiligheid in onze wijken te waarborgen. Door deze misdaad te verstoren, brengen we niet alleen de criminelen achter de handel in vuurwapens ten val, maar dragen we ook bij aan het verminderen van de ondermijning die vaak gepaard gaat met drugs- en mensenhandel. De meldingsbereidheid van de samenleving speelt hierbij een sleutelrol.
Nederland als doorvoerland
Nederland is door zijn ligging van oudsher al een import- en doorvoerland voor vuurwapens en explosieven. Een relatief kleine groep vuurwapenhandelaars importeert op grote schaal (semi-)automatische en handvuurwapens, antitankwapens en handgranaten. Om de internationale wapenhandel effectief te verstoren, is een goede internationale samenwerking essentieel.
De Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies beschikt over een specialistisch vuurwapenteam. In hun opsporingsonderzoeken wordt informatie verzameld over de wapenstromen om zo meer te weten te komen over het criminele netwerken achter de handel. De wapenhandelaren worden gezien als essentiële dienstverleners voor de georganiseerde misdaad, zij vormen een bedreiging voor de samenleving. Deze criminelen handelen in drugs en gebruiken excessief geweld bij intimidaties en liquidaties. Ze schuwen daarbij niet om vuurwapens in woonwijken te gebruiken.
De politie ziet dat criminaliteit zich steeds vaker verplaatst naar platforms als Telegram en Signal. ‘Dit is verontrustend omdat dergelijk materiaal daarmee op het ‘clearweb’ te vinden is; een toegankelijk medium voor veel mensen’, aldus Jeroen Poelert, leidinggevende van het domein Serious Organized Crime – Financieel Economische Criminaliteit (SOC-FINEC). ‘Criminelen en afnemers denken hier anoniem te kunnen opereren, maar ook op dit soort platforms blijft niemand anoniem.’
Vermenging onderwereld en bovenwereld
Ondermijnende criminaliteit gaat over de vermenging tussen de onderwereld en de bovenwereld. Criminelen misbruiken burgers, ondernemers en dienstverleners voor hun eigen gewin. Dit ondermijnt de rechtsstaat en vormt een bedreiging voor de veiligheid. In woonwijken kunnen bewoners geconfronteerd worden met intimidatie, afpersing, geweld, explosies, en risico’s zoals brand door drugslabs of milieuvervuiling door drugsdumpingen. Jij kunt helpen door verdachte situaties in je omgeving te melden. Lees meer over hoe jij kunt helpen op houdmisdaaduitjebuurt.nl.