Nieuwbouw eenheidsbureau bereikt hoogste punt

Iets meer dan een jaar nadat de eerste paal van het nieuwe hoofdbureau van de Eenheid Den Haag de grond in ging, is nu het hoogste punt van de bouw bereikt. ‘In dit mooie, open, lichte en ruime pand gaan we voor ruim tweeduizend politiemensen een fijne, veilige werkomgeving creëren’, zegt Anja de Bruin, Hoofd Bedrijfsvoering van de eenheid. Naar verwachting is de nieuwbouw eind 2025 gereed en neemt de politie in het eerste kwartaal van 2026 gefaseerd haar intrek in het pand.

Met het leggen van de dakrand op 29,43 meter hoogte, bereikte de bouw onlangs het hoogste punt van het gebouw. Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van onder meer bouwbedrijf BAM, architectenbureau cepezed, andere partijen die in de bouwvoorbereiding waren betrokken en verschillende onderdelen van de politie werd hier donderdagmiddag 5 september in het pand samen met alle bouwers kort bij stilgestaan en hees Anja de Bruin – vanaf de begane grond – de politievlag op het hoogste punt.

Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van onder meer bouwbedrijf BAM, architectenbureau cepezed, andere partijen die in de bouwvoorbereiding waren betrokken en verschillende onderdelen van de politie werd hier donderdagmiddag 5 september in het pand samen met alle bouwers kort bij stilgestaan en hees Anja de Bruin – vanaf de begane grond – de politievlag op het hoogste punt.

Indrukwekkend hoe snel bouw gaat’

De ruwbouw van het pand is zo goed als klaar, op dit moment wordt hard gewerkt aan de gevels en binnenkort kan worden begonnen met de afbouw. ‘Toen ik hier vier jaar geleden las Hoofd Bedrijfsvoering begon, was het plan voor dit pand al grotendeels klaar. Het definitief ontwerp was gereed en er waren al mooie artist impressions en een mooie maquette. Vorig jaar was ik bij het slaan van de eerste paal. En toen ik hier weer kwam, vond ik het echt enorm indrukwekkend hoe snel de bouw dan gaat. Wat ik ook echt opvallend vond, is hoe groot dit pand is. Dat heb je eigenlijk helemaal niet door tot je er in staat.’

Werken aan politie van de toekomst

‘Het pand mag ook wel groot zijn’, vervolgt Anja, ‘want wij gaan hier vier politiepanden voor afstoten om uiteindelijk met onder meer de leiding, de staf, maar vooral ook de regionale recherche, de regionale informatieorganisatie en het arrestantencomplex hier gehuisvest te worden. Dat gaat ons een enorme kans geven om op deze vlakken nog beter samen te werken en om daar in een nieuw, flexibel concept aan de politie van de toekomst te werken. Al geeft dat natuurlijk ook wat spannende uitdagingen.’

BREEAM Excellent ontwerpcertificaat

Het pand is niet alleen klaar voor de politie van de toekomst, maar heeft ook een zeer duurzaam karakter. Onlangs ontving het eenheidsbureau als eerste politiebureau in Nederland het zogenoemde BREEAM Excellent ontwerpcertificaat. BREAAM staat voor Building Research Establishment’s Environmental Assassment Method. Deze methode wordt over de hele wereld gebruikt voor het beoordelen van de duurzaamheid van projecten in de gebouwde omgeving. De duurzaamheidsdoelstellingen van het nieuwe eenheidsbureau liggen boven het wettelijke minimum dat geldt voor de BREAAM-certificering.

Ruim tweeduizend medewerkers

In het nieuwe hoofdbureau van de Eenheid Den Haag worden onder meer de eenheidsleiding en -staf, de Dienst Regionale Recherche (DRR) en de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO) gehuisvest. Ook het cellencomplex verhuist mee. In totaal komen er circa 2.200 politiemedewerkers te werken. Net als bij het huidige bureau aan de Burgemeester Patijnlaan, krijgt het toekomstige bureau geen publieksfunctie.

Nieuwbouw vervangt vier panden

Zodra de Eenheid Den Haag het nieuwe hoofdbureau in gebruik neemt, naar verwachting begin 2026, worden in totaal vier panden afgestoten. Naast het huidige hoofdbureau aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag zijn dat de panden aan de Elisabethhof in Leiderdorp, de Parkweg in Voorburg en de Overgoo inLeidschendam.

Meer informatie?

Meer informatie over het nieuwe eenheidsbureau en (het verloop van) de bouw kunt u vinden op deze themapagina.