Verdachte (28) aangehouden voor cyberdelicten
In een onderzoek naar grootschalige phishing is woensdag een man van 28 uit Oostvoorne aangehouden. Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland kwam de man op het spoor na een tip van een gedupeerde organisatie.
De man wordt ervan verdacht in het bezit te zijn van meerdere phishing panels ook zou hij deze zogenoemde panels verspreid hebben.
Phishing panel
Een phishing panel is een middel om gegevens van slachtoffers af te vangen. Zie het als een soort website. Criminelen proberen op verschillende manieren privégegevens te achterhalen. Met gegevens zoals bankrekeningnummers, adresgegevens, namen en mailadressen kunnen criminelen verschillende vormen van oplichting uitvoeren.
Honderden slachtoffers
In dit onderzoek draait het om het versturen van sms’jes naar potentiële slachtoffers. In de sms werd een link opgenomen met een betaalverzoek. Het overgemaakte geld belandde in de zakken van de oplichters. Er is waarschijnlijk voor meer dan drie ton buitgemaakt van honderden mensen die een betaling hebben gedaan. Onderzocht wordt welke rol de verdachte hierin heeft gehad.
Tijdens een doorzoeking bij de verdachte zijn verschillende gegevensdragers in beslaggenomen. Het onderzoek naar zijn handelswijze gaat onverminderd door.
Word geen slachtoffer! Hier wat tips:
- Reageer nooit op e-mails of appjes waarin u wordt gevraagd om inlogcodes of pincode in te typen. Uw bank, creditcard maatschappijen of internet provider zal u hier nooit om vragen. Klik nooit op de link in de e-mail.
- Gaat u online geld overmaken? Ga dan naar de website van uw bank. Daar kunt u veilig inloggen. Of gebruik de app van uw bank.
- Krijgt u betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan.
- Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien.
- Stuur nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BurgerServiceNummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
- Rijbewijs gehaald? Zet hiervan geen foto op social media. De zichtbare persoonsgegevens op de foto van het rijbewijs kunnen worden misbruikt.
- Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door over de telefoon. U weet niet wie er aan de andere kant van de lijn is.
- Een koop via Markplaats of Facebook afwikkelen? Log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen.
- Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via de website Check Je Linkje.
- Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van de uw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.