Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Zeehavenpolitie houdt twee ronselaars aan

De Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant heeft deze week twee mannen van 33 en 48 jaar uit de gemeente Bergen op Zoom aangehouden op verdenking van het ronselen van havenmedewerkers in Vlissingen.

Stockfoto van de zeehavenpolitie

De Zeehavenpolitie ontving informatie dat de mannen actief op zoek waren naar havenmedewerkers die behulpzaam konden zijn bij de invoer van cocaïne via de haven van Vlissingen-Oost. De Zeehavenpolitie is naar aanleiding van deze informatie een onderzoek gestart. Uit dit onderzoek bleek dat de mannen inderdaad actief havenmedewerkers benaderden, hen vroegen om handelingen in de haven te verrichten en hiervoor geld aanboden. Beide verdachten zijn op hun woonadres aangehouden en overgebracht naar de PI Torentijd in Middelburg.

Doorzoekingen

De woningen van de mannen zijn onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Naast diverse gegevensdragers is ruim tweeduizend euro aan contant geld en lachgas in beslag genomen. Ook trof de Zeehavenpolitie bedrijfskleding van een havenbedrijf aan. Ook die kleding is in beslag genomen.

Ronselaars

Ronselaars houden zich bezig met het werven van onder andere havenarbeiders om hen te helpen bij bijvoorbeeld de invoer van cocaïne. Bij het ronselen worden grote geldbedragen geboden, maar het kan ook zijn dat havenmedewerkers bedreigd of onder dwang gezet worden.

Hulp van binnenuit

Criminele organisaties hebben vaak 'hulp van binnenuit' nodig om cocaïne via de havens Nederland binnen te krijgen. Daarom proberen ze havenarbeiders of overheidsmedewerkers onder druk te zetten of hoge geldbedragen te bieden om hen te helpen. De Zeehavenpolitie onderzoekt of daar in dit geval sprake van is geweest.

Informatie over ronselpraktijken?

De Zeehavenpolitie vermoedt dat er onder havenmedewerkers of in hun omgeving meer informatie bekend is over ronselpraktijken. Voor de politie heeft de aanpak van deze vorm van criminaliteit hoge prioriteit. Wanneer u hierover informatie heeft, ontvangt de politie die graag. Naast het melden via de bekende nummers  kan informatie ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of via het Team Criminele Inlichtingen (0900-8844)  Geef in dit laatste geval specifiek aan dat u een vertrouwelijk gesprek wilt aangaan.