Wederom meerdere nepagenten actief in Limburg

Gisteren en vandaag hebben er meerdere nepagenten toegeslagen in Zuid Limburg. Met name in de omgeving Parkstad maar ook in het Heuvelland en in Maastricht. Mogelijk zijn ze nu ook bezig. Met babbeltrucs maakten deze zogenaamde agenten waardevolle spullen buit van vooral oudere mensen. We vragen iedereen om hier alert op te zijn en oudere mensen om u heen hiervoor te waarschuwen.

Criminelen doen zich vaak voor als agent

Diverse oplichters die zich voordoen als politieagent, hebben de afgelopen 24 uur via een babbeltruc meerdere spullen meegenomen van oudere slachtoffers. Slachtoffers werden door deze zogenaamde agenten wijsgemaakt dat men ’s nachts probeerde in te breken. Daarom was het beter om sierraden en bankpassen veilig te stellen. Vervolgens werden waardevolle spullen meegenomen door de oplichters. Meerdere soortgelijke babbeltrucs de afgelopen 24 uur leidden tot het buitmaken van diverse goederen uit woningen van oudere mensen. Daarnaast hebben enkele pogingen tot een succesvolle babbeltruc tot niets geleid, dankzij de alertheid van de bewoners. Omdat deze bewoners het niet vertrouwden hebben ze de oplichters niets meegegeven.

Wees alert
De politie roept op om extra alert te zijn en verdachte situaties direct te melden, zeker nu. We roepen ook op om onderstaande preventietips te delen met ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen.

Meld zo snel mogelijk
Als u een oplichter aan de telefoon heeft, geef dan vooral geen informatie over pincodes of waardevolle spullen en bel daarna 0900-8844. Staat er iemand voor de deur die u niet vertrouwt, bel dan 112. Zo hebben we de kans om een oplichter op heterdaad te pakken.

Wat kunt u doen tegen nepagenten?

Als u bent gebeld:

  • Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
  • Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
  • Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.                            

Als er iemand aan de deur staat:

  • Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
  • Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Bekijk hier een voorbeeld. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.