Verdachte koperdiefstal aangehouden

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) heeft een man uit de gemeente De Fryske Marren aangehouden voor koperdiefstal.

Bron afbeelding: ProRail

De 49-jarige man wordt verdacht van meerdere gevallen van koperdiefstal in Noord- en Oost-Nederland in de periode van juli tot oktober 2024. Liefst vijftien keer werd op verschillende plekken langs het spoor koper weggeknipt waar de verdachte mee in verband wordt gebracht. De schade liep hierbij op tot meer dan 100.000 euro.

Voor de aanhouding van deze verdachte werkt de politie samen met ProRail, die aangifte van diefstal deed. Met het herstel en storingen zijn veel kosten en overlast gemoeid. Bovendien is het stelen van koper uit het spoor levensgevaarlijk. Er kan altijd een trein komen en de koperdief weet niet of er nog ergens spanning op staat.

Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost van ProRail benadrukt het belang van deze aanhouding: “Deze verdachte heeft voor veel hinder gezorgd. Niet alleen zijn treinen uitgevallen en hebben reizigers vertraging gehad maar ook zorgde hij voor een hoop extra werk. Iedere keer als hij had toegeslagen moest dat worden gerepareerd en dat is werk dat bovenop het reguliere werk komt.”

De LX handhaaft op de hoofdvervoersstromen van ons land, waaronder snelwegen, waterwegen en spoorwegen. Het waarborgen van de veiligheid op het spoor en het tegengaan van criminaliteit zijn daar een belangrijk onderdeel van.