Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Drie nepagenten op heterdaad aangehouden

Dankzij een alerte verzorgende zijn er meerdere ‘nepagenten’ aangehouden. Zij hadden geprobeerd slachtoffers te maken in een woonzorgcentrum in Zaamslag.

Vrijdagmiddag 11 oktober 2024 ontving de meldkamer rond 15.00u een melding van mogelijke nepagenten. Een verzorgende gaf aan dat een van de cliënten gebeld zou zijn door ‘agenten’ die elk moment langs zouden kunnen komen. Diverse echte politieagenten zijn daarop langsgegaan bij het adres om de nepagent aan te houden.

Agenten komen aan bij de woning en treffen daar inderdaad een man aan. Hij ging er vandoor toen zij zichzelf als echte agenten bekend maakten. De 18-jarige man uit Middelburg is hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man probeerde te vluchten richting een voertuig. De bestuurder ging er snel vandoor, maar dankzij snel optreden van de politiecollega’s is het voertuig aangetroffen op de Engelandweg in Ritthem. In de auto zaten een man en vrouw (beide 24 jaar) uit Vlissingen. Ook zij zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Wat kunt u zelf doen?
Denkt u dat u gebeld wordt door nepagenten? Twijfelt u of het echt de politie is die belt? Hang dan altijd op en bel zelf naar ons Regionaal Service Centrum op 0900-8844. De collega’s van het RSC kunnen controleren of er inderdaad gebeld is, of kunnen u doorverbinden met de collega die u zojuist aan de telefoon had, om te controleren of hij of zij echt gebeld heeft. Het gebeurt namelijk helaas regelmatig dat namen van politieagenten misbruikt worden door nepagenten.

Bij dit incident is tijdens het gesprek met de meldkamer een codewoord afgesproken tussen de echte politieagenten en de betrokkenen. Dit om er zeker van te zijn dat er echte agenten aan de deur staan. Een extra controlemiddel dus, wat u makkelijk zelf kunt toepassen als u in gesprek bent met onze meldkamer en twijfelt of er echte agenten aan de deur staan.

En onthoudt altijd dat de politie nooit aan de deur komt om persoonlijke spullen, pinpassen of pincodes op te vragen. Daarnaast mag u altijd een legitimatiebewijs vragen aan de politieagent en hij of zij zal deze ook aan u geven om deze goed te controleren.

Bent u verzorgende in een woonzorgcentrum, mantelzorger, wijkverpleegkundige of komt u voor andere hulp of ondersteuning vaak bij ouderen thuis? Bespreek dit dan ook met hen!