Na 30 jaar meer duidelijkheid over vermiste Angelique Hendrix
Ruim dertig jaar nadat Angelique Hendrix uit Stein vermist raakte, is er meer duidelijkheid in deze langdurige vermissingszaak. Een recente DNA-match met een profiel in de Belgische DNA-databank heeft uitgewezen dat Angelique niet meer in leven is. Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip of informatie die deze zaak oplost.
Op 13 juli 1990 is Angelique op de fiets gestapt en bij haar ouderlijk huis, gelegen aan de Heerstraat te Stein, weggereden. Sindsdien is er niets meer van Angelique gehoord. De verhalen over wat daarna gebeurde verschillen. Het onderzoeksteam vraagt nu aandacht voor deze zaak, in de hoop om meer duidelijkheid te krijgen wat er precies met Angelique gebeurd is.
Op het moment van haar verdwijning was Angelique gekleed in een bermuda. Informatie over de rest van de kleding is onbekend. Verder droeg ze vermoedelijk oorbellen (model onbekend). Ze verplaatste zich op een groene damesfiets, voorzien van de postcode 6171HX 200.
DNA-profiel uit België
Het DNA-profiel in de Belgische databank is afkomstig van een schedel die op 20 mei 1991 in Maasmechelen (België), net over de grens met Stein, werd aangetroffen. In de jaren ‘90 werd er in België geen systematisch DNA-onderzoek uitgevoerd in forensische zaken, maar in de loop van het jaar 2012 werd het DNA van de schedel wel bemonsterd. Later werd het DNA-profiel toegevoegd aan de Belgische DNA-databank bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. (NICC).
In maart 2024 is de wetgeving in België aangepast, waardoor DNA-profielen gedeeld mogen worden met de internationale I-Familia databank van INTERPOL. Zo is ook het DNA-profiel van deze schedel gedeeld met INTERPOL. Dit heeft recent geleid tot de match tussen het DNA-profiel van de nabestaanden van de vermiste Angelique en de in 1991 aangetroffen schedel.
I-Familia databank
De I-Familia databank is een DNA-databank die ondergebracht is bij INTERPOL, gemodelleerd naar de DNA-databank Vermiste Personen die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) beheert voor de politie. Familieleden van (langdurig) vermiste personen kunnen in I-Familia op vrijwillige basis hun DNA laten opnemen. Deze DNA-profielen worden via deze databank vergeleken met DNA van in het buitenland aangetroffen ongeïdentificeerde personen en in het buitenland vermiste personen.
In 2014 heeft het NFI al DNA-profielen gemaakt van de familieleden van Angelique, nadat zij DNA hadden afgestaan. Sindsdien werd er vergeleken in de DNA-databank voor Vermiste Personen maar er was nooit een match. Ook een vergelijking in I-Familia leverde niets op. Pas toen dit jaar in België de DNA-wetgeving veranderde, werd het mogelijk om DNA-profielen van Belgische ongeïdentificeerde personen en vermiste personen te koppelen aan I-Familia. Er was meteen een mogelijke match. Aanvullend onderzoek in zowel Nederland als België heeft uitgewezen dat het 100% zeker is dat het om Angelique gaat.
Eerste match
Voor zowel Nederland als België is dit de eerste match na ingebruikname van de I-Familia databank. De I-Familia databank wordt alleen toegepast voor het ophelderen van vermissingen en ongeïdentificeerde personen en is niet verbonden aan INTERPOL's strafrechtelijke databank.
Politieonderzoek
Ten tijde van de vermissing van Angelique in 1990 is door de politie een onderzoek opgestart. Ook in de afgelopen dertig jaar heeft de politie een grote hoeveelheid tips en informatie ontvangen over deze vermissingszaak. Steeds opnieuw werd in overleg met het Openbaar Ministerie gekeken hoe serieus deze informatie was en welke onderzoeksrichtingen- en handelingen nog mogelijk waren.
Ook de vermissing van een vriendin van Angelique in juni 1996 is uitgebreid in het onderzoek meegenomen. Van deze vriendin, Mirjam Verboort, werden in januari 1998 de stoffelijke resten in een natuurgebied achter de kerk in Stein aangetroffen. Of deze zaken met elkaar te maken hebben, is nooit duidelijk geworden in het opsporingsonderzoek.
Doorbraak
De DNA-match is een enorme doorbraak in deze langdurige vermissingszaak. Het is bijzonder dat na ruim 30 jaar deze match heeft plaatsgevonden. Hiermee hebben de nabestaanden van Angelique deels duidelijkheid over het lot van Angelique. Nu is duidelijk dat Angelique al jaren geleden is komen te overlijden. Over de vragen wanneer en op welke manier dit gebeurd is, tasten de nabestaanden nog altijd in het duister. Daar zou wat politie en Openbaar Ministerie betreft verandering in moeten komen.
Beloning
Politie en Openbaar Ministerie spreken dan ook de hoop uit dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak en na al die jaren bereid zijn deze informatie te delen. Zodat duidelijk wordt wat er met Angelique is gebeurd en de familie eindelijk duidelijkheid kan worden verschaft. Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip of informatie die deze zaak oplost.
Heeft u informatie over de vermissing? Of weet u meer over deze zaak? Dan kunt u deze informatie delen via de gratis opsporingstiplijn van de politie: 0800 - 6070. Of bel met het Team Criminele Inlichtingen: 088 - 661 77 34. Direct uw informatie mailen naar het cold caseteam kan ook: coldcase.lb@politie.nl. Of vul het tipformulier in op www.politie.nl/angelique.