Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

'Missiewerk verrijkt je leven'

De samenleving elke dag een beetje beter en veiliger maken. Dat probeert de politie niet alleen binnen de landsgrenzen, maar ook daarbuiten. Vandaag kregen vijftien politiemensen in de Nieuwe Kerk in Den Haag een herinneringsmedaille als blijk van waardering voor hun inzet in het buitenland, waar het er soms heftig aan toe kon gaan.

herinneringsmedaille

De vijftien politiemensen waren niet de enigen die een herinneringsmedaille kregen. Ook in totaal twaalf medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en civiel experts van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die – in de woorden van minister David van Weel van Justitie en Veiligheid - ‘tijdelijk huis en haard verlieten om de wereld eerlijker, veiliger en rechtsstatelijker te maken’, werden gedecoreerd.

De vandaag gedecoreerde collega’s en medewerkers van de KMar en Buitenlandse Zaken deden het afgelopen jaar mee aan tien verschillende missies: van Kyiv tot Mogadishu (Somalië) en van Erbil (Irak) tot Ramallah. Een politiemedewerker slaagde erin om bij de lokale politie in Erbil een vrouwennetwerk op te zetten. Een ander is met de voorbereidingen bezig van een project in Kyiv waarmee Oekraïense agenten worden opgeleid om hun collega’s te helpen die PTSS hebben opgelopen.

Flexibiliteit

'Jullie kwamen in situaties terecht die het nodige vroegen van jullie flexibiliteit en improvisatievermogen’, zei korpschef Janny Knol tijdens de uitreiking. ‘Ik besef heel goed dat de confrontatie met leed veel indruk maakt en impact heeft. Na een missie ga je terug naar een vredig land. En laat je de mensen daar achter in een situatie van onrecht. Dat is soms lastig om te accepteren.’

Een missie is volgens de korpschef leerzaam, nodig én het laat iedere keer weer zien dat het vertrouwen dat de bevolking heeft in haar overheid en in de politie absoluut niet vanzelfsprekend is. Een heel belangrijke les, vindt ook één van de gedecoreerde politiemensen. ‘Ik heb me na deze missie voorgenomen om elke dag, bij elke interventie, te beseffen dat je legitimiteit niet vanzelfsprekend is. Je moet daar elke dag voor werken en verantwoording voor afleggen.’