Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Samen scherp op signalen mensenhandel

Mensenhandel. Dit klinkt voor veel mensen als iets dat vroeger gebeurde, of alleen ver weg, in een vreemd land. Maar ook hier en nu in Nederland vindt het plaats, onder onze ogen. En het komt nog te veel voor. Maar hoe maken we mensenhandel (beter) zichtbaar? En hoe slaan we de handen krachtig ineen om mensonterende uitbuiting tegen te gaan? Door niet weg te kijken én samen scherp te zijn op signalen. En door samen met onze partners slachtoffers uit de situatie te halen en verdachten op te sporen.

Visual - samen scherp op signalen van mensenhandel (met oa beeldmateriaal campagne 'Beroofd van je vrijheid' van DIT IS OOK MENSENHANDEL)

Uitbuiting

Mensenhandel is keiharde uitbuiting. Het is een ernstig, ondermijnend misdrijf en vormt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid. Mensenhandel kent verschillende vormen, zoals seksuele,-, criminele,- en arbeidsuitbuiting, maar ook gedwongen orgaanverwijdering. Slachtoffers hebben vaak te maken met mensonterende of zelfs gevaarlijke situaties. Daar zelf uitstappen is ontzettend moeilijk.

Aanpak

Om slachtoffers te helpen en mensenhandel aan te pakken is het belangrijk dat de politie meebeweegt en zich blijft ontwikkelen. Onze kerntaak in de aanpak van mensenhandel is de opsporing van seksuele – en criminele uitbuiting.

Bij seksuele uitbuiting in het algemeen – en slachtofferschap van jongensprostitutie in het bijzonder - is het moeilijk om slachtoffers in beeld te krijgen. Vaak is er sprake van geweld en intimidatie door de uitbuiters. Er is schaamte bij de slachtoffers waardoor zij vaak niet de stap durven te nemen naar de politie. En soms is het ook een manier van (over)leven geworden waardoor slachtoffers geen alternatief zien.

We zijn samen met onze hulpverleningspartners aanwezig op advertentiesites en social media en zoeken naar mogelijke uitbuiting. Daardoor krijgen we slachtoffers van bijvoorbeeld seksuele uitbuiting beter in beeld en kunnen we ingrijpen. Zo proberen we slachtoffers met onze partners weg te halen uit uitbuitingssituaties.

Signaleren

Mensenhandel is niet altijd even zichtbaar, het is vaak verborgen. Het is pas zichtbaar als je het ziet. Het is belangrijk dat wij als politie signalen binnenkrijgen en ook alert zijn om de signalen te herkennen. Daarom richten wij ons samen met onze partners (zoals onder meer het  Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha)  enLumens )op het vergroten van de herkenning van signalen. Hier vind je een lijst van signalen die mogelijk duiden (op slachtofferschap) van mensenhandel.

Niet wegkijken

Wij als politie kijken niet weg van mensenhandel. We roepen iedereen op om samen extra alert te zijn op deze signalen van mensenhandel. Help mee slachtoffers te helpen en verdachten op te sporen.

Hoe kan ik mensenhandel melden?

Heb je informatie over mogelijke signalen van mensenhandel? Meld het via een van de onderstaande opties:

  • Is er sprake van spoed, bel dan direct 112
  • Geen spoed? Bel 0900 - 8844 en vraag naar het Team Migratiecriminaliteit en Mensenhandel. 
  • Gebruik het online meldformulier Melden online 
  • Via dit formulier kun je mensenhandel melden
  • Liever anoniem melden? Dat kan via Meld misdaad anoniem (of door 0800-7000 te bellen)
  • Ook kun je anoniem contact opnemen met Team Criminele Inlichtingen (of door 088-6617734 te bellen). Als een van de weinige afdelingen binnen de politie, mag het TCI de identiteit van haar bronnen afschermen. Voor uw veiligheid, zijn uw personalia enkel bekend binnen het TCI. Uw personalia worden niet gedeeld met anderen binnen en buiten de politie.Bel met Team Criminele Inlichtingen 088 - 661 77 34

 

Noot: voor de visual - samen scherp op signalen van mensenhandel is oa beeldmateriaal gebruikt uit de campagne 'Beroofd van je vrijheid' van DIT IS OOK MENSENHANDEL