Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Aanhouding na oplichting via online handelsplatform

Dinsdag 19 november is een man van 55 jaar uit Almelo aangehouden. Hij wordt verdacht van het oplichten van tientallen mensen via een handelsplatform op social media. De politie waarschuwt voor deze oplichtingsvorm en het worden van een geldezel.

Persoon achter computer met pinpas

Hoe werkt de oplichting

De afgelopen maanden deden we onderzoek naar een sluwe werkwijze van online oplichting. Hoe ziet deze vorm van oplichting eruit, ook wel driehoeksoplichting genoemd?

De eerste stap is dat de verdachte een nepadvertentie online zet waarin hij een relatief duur product aanbiedt. De tweede stap is dat hij contact legt met een verkoper die een relatief goedkoop product aanbiedt. Hij geeft aan dat hij dit product wil kopen en vraagt de verkoper naar welk rekeningnummer hij het bedrag kan overmaken.

Inmiddels heeft een koper interesse getoond in de nepadvertentie van de verdachte. De derde stap is dat de verdachte aan de geïnteresseerde vraagt het geld over te maken, voordat het product wordt geleverd. Hij geeft echter niet zijn eigen rekeningnummer, maar het rekeningnummer dat hij eerder heeft gekregen van de eerdergenoemde verkoper. De koper maakt het geld over naar de verkoper van het relatief goedkope product. De koper krijgt nooit het product van de verdachte geleverd.

De vierde stap is dat de verdachte weer contact opneemt met de verkoper, waarbij hij om het rekeningnummer had gevraagd. Hij geeft aan per ongeluk te veel geld overgemaakt te hebben en vraagt of hij langs kan komen om het verschil terug te krijgen. De verdachte gaat langs bij de verkoper, haalt het product op én krijgt het te veel betaalde geld terug. De verdachte had dus als ‘winst’ het dure product en het verschil in prijs tussen het product van zijn nepadvertentie en de prijs van het product dat de verkoper online zette.

Geldezels

De verdachte gaf bij sommige verkopers aan dat zij een deel van het te veel overgemaakte geld mochten houden. Enkele personen gingen hierin mee. Dit maakt hen tot geldezel omdat zij hun rekeningnummer (al dan niet bewust) lieten misbruiken door de verdachte. Laat je rekeningnummer daarom nooit gebruiken door iemand die je niet kent of niet vertrouwt.

Het onderzoek naar de verdachte

Door digitaal onderzoek en de verklaringen van de rekeninghouders kon de politie in Twente Noord de verdachte identificeren. In de woning van de verdachte zijn gegevensdragers aangetroffen. Deze worden meegenomen in het onderzoek. De verdachte is voorgeleid en zit op dit moment vast.

Hoe voorkom je slachtoffer te worden

Voorkom het worden van slachtoffer van driehoeksoplichting door niet vooraf te betalen. Ga bijvoorbeeld langs bij de verkoper, bekijk het product en betaal dan pas. Vermoed je een nepadvertentie te zien of zie je een nepadvertentie, maar ben je zelf geen slachtoffer? Rapporteer dan het account bij de beheerder van het online (social media) platform en meld het account bij de Fraudehelpdesk. Ben je slachtoffer geworden, doe dan aangifte.

2024184267 ER