Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Verdachte op heterdaad aangehouden bij poging brandstichting in Noord

Meerdere brandstichtingen en een explosie: bij een woning aan de Elzenhagensingel in Amsterdam-Noord vonden in maart, april en juni verschillende geweldsincidenten plaats. Reden voor de burgemeester om de woning voor drie maanden te sluiten en voor de politie om extra alert te zijn. En dat laatste had resultaat, want agenten konden in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni op heterdaad een verdachte van brandstichting bij de woning aanhouden.

Rond 01.00 uur die nacht kreeg de politie informatie binnen dat iemand bij de woning voorbereidingen aan het treffen was om mogelijk brand bij de woning te stichten. Toegesnelde agenten zagen vervolgens direct dat dit inderdaad zo was en konden de verdachte op heterdaad aanhouden. Hij bleek een tas met spullen bij zich te hebben die gebruikt kunnen worden om brand te stichten. De aangehouden verdachte is een 42-jarige man uit Noord-Scharwoude, de recherche onderzoekt of hij ook in verband kan worden gebracht met de eerdere incidenten bij de woning. Inmiddels heeft de Raadkamer van de rechtbank beslist dat de verdachte in elk 90 dagen langer vast blijft zitten.

Brandstichtingen en explosies

Helaas vinden er in Amsterdam geregeld geweldsincidenten als brandstichtingen en explosies bij woningen plaats. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor bewoners, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse kan erg groot zijn. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen.

De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig, zeker als we – zoals in deze zaak – in willen zetten op heterdaadkracht. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.