Geen vervolging voor doodschieten wolf Wapse

De politie Noord-Nederland heeft kennis genomen van het besluit van het Openbaar Ministerie om de politieagent die in juli 2023 in Wapse een wolf doodschoot niet strafrechtelijk te vervolgen. In de motivatie van dat besluit is echter helder dat er door alle betrokkenen bij de casus wél verkeerd is gehandeld door geen expertise van buitenaf in te roepen. Volgens het OM waren er alternatieve interventies mogelijk.

Geen vervolging

De agent wordt dus niet strafrechtelijk vervolgd. Het strafrecht kan niet worden ingezet in het kader van de exclusieve bestuurstaak waaronder deze beslissing werd genomen. Dat laat het OM weten in een persbericht

Daarnaast laat het OM in de beslissing meewegen dat er ten tijde van het incident geen duidelijk omlijnde handelingskaders bestonden waarin stond beschreven hoe gehandeld moest worden bij het aantreffen van een wolf, anders dan bij een aanrijding. Ook was dit de eerste keer dat er een wolf op afgesloten terrein van burgers aangetroffen werd.

Martin Sitalsing, politiechef Noord-Nederland: “Met deze beslissing komt een eind aan een onzekere periode. We vinden het belangrijk dat er in deze beslissing rekening wordt gehouden met de bijzondere en complexe situatie waarin de betrokken agent zich op dat moment bevond.”

Nieuwe richtlijnen

Het functioneel parket meldt in haar persbericht over dit besluit dat de omstandigheden die tot dit incident geleid hebben (zoals de gaten in het juridisch kader en onzekerheid over de toepassing ervan) inmiddels in belangrijke mate zijn gewijzigd. Ook de politie in Noord-Nederland heeft inmiddels stappen genomen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Zo is inmiddels een kader vastgesteld hoe te handelen in een casus met een wolf. Daarnaast is vanuit het OM het advies gegeven te werken met een lijst van aangewezen deskundigen die bij meldingen betrokken kunnen worden. Dit proces is in gang gezet.