Politie schiet bij incident in Uden

De politie heeft geschoten bij een incident ter hoogte van de Oranjestraat. Daarbij is een man gewond geraakt. Rond 02:30 uur reageren agenten op een melding van een inbraak in bedrijfsvoertuigen. Een agent zette een politiehond in en schoot met het dienstwapen.

Detail afzetlint

De man raakte daarbij gewond aan zijn been. De 31-jarige man uit Zeeland is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwonding. Er raakte verder niemand gewond.

Er lopen nu meerdere onderzoeken. Het onderzoek naar de inbraak in de voertuigen wordt door de politie uitgevoerd. Er zijn meerdere beschadigde voertuigen gevonden waar ingebroken was. Er wordt daarom een buurtonderzoek gedaan en er worden getuigen en camerabeelden gezocht.

Onderzoek Rijksrecherche

De Rijksrecherche onderzoekt het optreden van de politie, waarna het Openbaar Ministerie (OM) beoordeelt of het geweldgebruik rechtmatig was. Het gebruik van geweld - zoals het schieten - is gehouden aan voorwaarden die vastliggen in de geweldsinstructie. Of de agent volgens de regels heeft gehandeld in deze situatie moet zorgvuldig en onafhankelijk onderzocht worden.

Omdat de onderzoeken om zorgvuldigheid vragen, zijn we terughoudend met verdere informatie. De woordvoering over het onderzoek van de Rijksrecherche ligt bij het OM.

2024125959 JS