50 tips na eindejaarscampagne; impuls voor drie onderzoeken

De eindejaarscampagne die de politie in december organiseerde rond drie levensdelicten heeft nieuwe bruikbare informatie opgeleverd. In totaal kwamen er 50 tips binnen; 37 over de gevonden baby in Lekkerkerk, 7 over de dood van Jaison Lopes Sanches in Rotterdam, en 6 over de dood van Rishi Rampadarath in Houten. De politie bedankt het publiek en loopt de nieuwe informatie uit.

Foto

Op 18 december lanceerde de politie voor het eerst een speciale publiciteitscampagne voor meerdere actuele nog onopgeloste zaken. Voor de zaken zette de politie onder meer posters, bioscoopreclames, radiospotjes en online marketing in. Ook stond een extra uitzending van Opsporing Verzocht grotendeels in het teken van de nog onopgeloste zaken.

Jaison Lopes Sanches

De 30-jarige Jaison Baptista Lopes Sanches werd op zaterdag 29 oktober 2022 op een druk terras aan het Tiendplein in Rotterdam neergeschoten. Hij overleed enige tijd later in het ziekenhuis. Er kwamen naar aanleiding van de campagne enkele tips binnen van mensen die menen de schutter op de beelden te herkennen. De recherche is hier verder mee aan de slag. Helaas is er nog geen informatie binnengekomen op de vraag of de kogels voor Jaison of iemand anders bedoeld waren. De rechercheurs benadrukken de mogelijkheid om anoniem informatie door te spelen aan de politie. De beloning van 30.000 euro voor de gouden tip staat nog steeds. Als je aanspraak wil maken op de beloning maar wel anoniem wil blijven, kun je contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734).

Foto van de schutter

Overleden baby in Lekkerkerk

De zaak in Lekkerkerk draait om een overleden baby’tje dat in maart 2023 op een eilandje in de Lek is gevonden. Meerdere tipgevers hebben namen genoemd van mogelijke ouders van het meisje. Ook via Meld Misdaad Anoniem werd meerdere keren informatie over de zaak gemeld. De recherche gaat alle informatie en ook de genoemde namen zorgvuldig uitlopen om na te gaan of deze personen iets met de dood van de baby te maken kunnen hebben. In deze zaak is nog altijd een beloning beschikbaar van 10.000 euro. De recherche had gehoopt dat de ouders van het kindje zichzelf zouden melden. Dat is nog niet gebeurd, maar dit kan nog steeds en de recherche vraagt hen ook dit alsnog te doen.

Rishi Rampadarath

In Houten werd op 20 april 2023 de 37-jarige Rishi Rampadarath van dichtbij doodgeschoten. In totaal zijn er 6 tips binnengekomen waar het Team Grootschalige Opsporing mee aan de slag gaat. Op de posters in Houten en in de uitzending van Opsporing Verzocht werd ook een compositietekening getoond van een mogelijke getuige. Deze heeft zich helaas nog niet gemeld. De politie is nog altijd op zoek naar deze man, die in de vroege ochtend van de bewuste 20 april in de buurt was. Ook in deze zaak is de beloning van 30.000 euro voor de gouden tip nog steeds beschikbaar.

Compositietekening

Dinsdag 16 januari wordt in de uitzending van Opsporing Verzocht kort teruggeblikt op de eindejaarscampagne (NPO2, 20.30 uur).

Informatie nog hard nodig

De teams benadrukken dat meer informatie nog steeds welkom is. Iedereen die iets weet over één van de zaken wordt gevraagd zich te melden. Dat kan via de gratis opsporingstiplijn; 0800-6070. Anoniem melden kan gratis via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Als je aanspraak wil maken op de beloning maar wel anoniem wil blijven, kun je contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen via het nummer 088-6617734. In deze video op de website van Opsporing Verzocht is te zien hoe dat werkt.

Online kan informatie worden gedeeld via www.politie.nl/tipnu