Politie rolt nieuwe rollentestbanken uit
De afgelopen maanden zijn op politielocaties in heel Nederland nieuwe rollentestbanken geleverd. Deze testbanken kunnen de snelheid van brom- en snorfietsen controleren, maar ook toetsen of elektrische voertuigen, zoals elektrische fietsen, speed-pedelecs en fatbikes aan de geldende wetgeving voldoen.
De 247 nieuwe rollentestbanken zijn verdeeld over politielocaties in heel Nederland. Ze vervangen de huidige exemplaren die al zeker 15 jaar – maar vaak ook langer – in gebruik waren.
Ongevallen
Mede gezien de ontwikkelingen in het verkeer en wijzigingen in de wetgeving werd het hoog tijd voor iets nieuws. De afgelopen jaren is het aantal ongevallen met ernstig letsel bij fietsers sterk toegenomen. In 2022 stond er zelfs een triest record in de boeken: het hoogste aantal dodelijke fietsongevallen ooit.
Deze cijfers houden min of meer gelijke tred met de opmars van de elektrische fiets en andere elektrisch aangedreven tweewielers, zoals de fatbike en speed-pedelec.
E-bike
De nieuwe rollentestbank kent twee instellingen : bromfietsen of elektrische voertuigen. Bromfietsen (scooters) en snorfietsen worden gecontroleerd op een maximumsnelheid. Bij elektrische voertuigen als elektrische fietsen, fatbikes of speed-pedelecs controleert de politie in feite niet de snelheid, maar wordt getoetst op welk moment de trapondersteuning wegvalt.
Daarvoor worden deze fietsen met spanbanden vastgesnoerd op de rollentestbank. Om te voorkomen dat ze beschadigen, worden hiervoor haken met zacht materiaal gebruikt. Vervolgens zal een politiemedewerker zelf op de e-bike, fatbike of speed-pedelec fietsen tot de trapondersteuning ophoudt. De wettelijke grens ligt bij elektrische fietsen en fatbikes op 25 kilometer per uur en voor speed-pedelecs op 45 kilometer per uur.
Fatbikes
Vooral rondom fatbikes is de afgelopen tijd veel te doen. Ze worden verkocht als fiets met trapondersteuning, maar bij veel fatbikes kan de trapondersteuning aanhouden tot boven de 25 kilometer per uur. Daarnaast hebben sommige exemplaren een motor van meer dan 250 Watt of een gashendel waarmee men harder kan rijden dan 6 km/h zonder dat er een trapbeweging plaatsvindt. Ook dat mag niet. Ondanks het feit dat de fatbike op een bromfiets lijkt is het nog maar de vraag of dit voertuig na een officiële keuring wordt toegelaten op de weg. Vandaar dat er ook wordt bekeurd voor K024, het niet goedgekeurd zijn voor toelating op de weg.
Als de bestuurder van een elektrische fiets (waaronder een fatbike) of speed-pedelec in overtreding is, kan de politie een boete geven schrijft de politie een boete van € 290 uit. Bij meerdere overtredingen mag de politie de elektrische fiets ook in beslag nemen.
Meer weten over de regels?
Op de website van de Rijksoverheid staan alle regels voor e-bikes duidelijk uitgelegd.