Integrale controle garageboxen Maashorst en Land van Cuijk
Afgelopen week werden er in de gemeenten Maashorst en Land van Cuijk een groot aantal opslagboxen, diverse opslaglocaties en locaties in het buitengebied gecontroleerd. Deze controles werden uitgevoerd onder regie van het Interventieteam Maas & Leijgraaf (IML) waarin de betrokken gemeentes, politie en de omgevingsdienst Brabant-Noord actief zijn. Naast het IML waren ook de douane, Enexis en woningcorporatie Area actief. Samen met diverse partners wordt er integraal samengewerkt om ondermijning tegen te gaan. Het resulteerde in een grootschalige controle waarbij onder andere een complete inventaris voor een hennepkwekerij is aangetroffen.
Het doel van de controle was om situaties te voorkomen die gevaar opleveren voor de omgeving (bijvoorbeeld door opslag van brandgevaarlijke stoffen of vuurwerk) of dat opslagboxen worden misbruikt voor criminele doeleinden (bijvoorbeeld door opslag van of handel in verboden middelen of gestolen goederen). Er zijn 50 locaties bezocht en ca. 150 – 200 opslagboxen gecontroleerd.
Naast het aantreffen van diverse benodigdheden voor een hennepkwekerij zijn er diverse bestuurlijke overtredingen geconstateerd. Zo werd er in een box gevaarlijke stoffen aangetroffen. Op een andere locatie werd er fraude met een elektriciteitsmeter vastgesteld. Daarnaast werden er op twee locaties illegale bewoning waargenomen.
Eigenaren en huurders van de verschillende locaties reageerden positief op de controles. “Het is voor ons goed om controle te houden op de inhoud van de boxen en we zijn ervan overtuigd dat klanten die niets te verbergen hebben, blij zijn dat we op deze manier meewerken”, aldus de woningcoöperatie.
Verhuurders weerbaar maken
Regelmatig zijn opslaglocaties anders in gebruik dan bedoeld en verhuurders weten lang niet altijd wat er zich precies in de boxen afspeelt. Het gebruik van dit soort boxen speelt regelmatig een rol in de ondermijnende criminaliteit.
De gezamenlijke acties hebben een dubbel doel. Aan de ene kant het ontdekken en beëindigen van criminele activiteiten en aan de andere kant het weerbaarder maken van verhuurders. Met pandeigenaren wordt gekeken hoe de branche nog veiliger kan, door bijvoorbeeld het opstellen van een goed huurcontract. Ook door betalingen altijd via de bank te laten verlopen en geen zaken te doen zonder dat huurders hun ID-bewijs hebben overlegd, zorgt voor meer inzicht. Tot slot worden verhuurders geïnformeerd over de mogelijkheden voor het melden van vermoedens van overtredingen of crimineel gebruik van locaties. Samen met ondernemers zorgen we hiermee voor een weerbare branche.
Aanpakken en tegengaan van criminele activiteiten is een taak van ons allemaal
Deze actie is onderdeel van een aanpak om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Hiervoor worden op verschillende manieren controles gehouden tegen dit fenomeen. Het Interventieteam Maas & Leijgraaf met de politie trekken hierin samen op met o.a. de gemeentes Maashorst/Land van Cuijk, het Openbaar Ministerie douane, brandweer en RIEC Oost-Brabant. Doel is om gezamenlijk het zicht op en inzicht in ondermijnende activiteiten te vergroten, deze te analyseren en aan te pakken.
Criminelen huren garageboxen voor hun activiteiten om zelf uit het zicht van politie en justitie te blijven. Verhuurt u garageboxen, woont u in de buurt of huurt u een garagebox bij een bedrijf en vermoed u dat er criminele activiteiten plaatsvinden? Dat brengt risico’s met zich mee, ook voor de buurt. Op deze pagina vindt u informatiepagina's over hoe u criminele activiteiten met garageboxen herkent en wat u eraan kunt doen.