Diefstal met geweld door nepagent
Woensdagmiddag 28 augustus is een vrouw door een nepagent bezocht en gewond geraakt. De politie roept getuigen op zich te melden.
De bewoonster van de Markthof werd bezocht door een nepagent met het verzoek sieraden af te geven. Het slachtoffer wilde dat niet en kreeg daarna een klap tegen het hoofd. Zij raakte hierbij gewond. De verdachte heeft snel de sieraden meegenomen en is ervandoor gegaan, richting de Oude Bredaseweg.
Zowel politie als handhaving hebben uitgekeken naar de verdachte maar hebben helaas niemand meer aangetroffen.
Getuigen gezocht
Wij zijn op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben of weten welke richting de verdachte verder op is gegaan. Ook ontvangen we graag camerabeelden van omwonenden die mogelijk interessante informatie bevatten. U kunt dit melden via onderstaand tipformulier, 0900-8844 of anoniem via M. op 0800-7000.
Wat kunt u hier zelf aan doen?
Verschillende smoezen
De oplichting door nepagenten komt overal in het land voor de laatste tijd. Ze gebruiken verschillende verhalen. Bijvoorbeeld dat er inbrekers in de buurt actief zijn en dat er een agent langs zou komen om hun waardevolle spullen of geld veilig te stellen. Bijvoorbeeld in een kluis op het politiebureau. Of zoals vanavond over een overval.
Echte naam wijkagent misbruikt
Slachtoffers worden soms van te voren eerst gebeld door iemand die zich voordoet als politieagent of wijkagent, soms zelfs met de juiste naam van de echte wijkagent, die vraagt of er waardevolle spullen in huis liggen. Er komt dan later iemand van de ‘politie’ langs, soms zelfs in uniform om de spullen op te halen. “Maar zelfs al hebben ze een uniform aan, vertrouw deze werkwijze niet. De echte politie zal nooit aan de deur komen om waardevolle spullen op te halen.”
Zeer geloofwaardig
Ook de ‘oudere’ smoes waarbij oplichters zich voordoen als iemand van de bank komt nog steeds voor. Deze zogenaamde bankmedewerker heeft vaak een verhaal over fraude met een bankrekening en vanwege een dreigende oplichting de pinpas op te willen halen. Deze telefoontjes kunnen zeer geloofwaardig en overtuigend zijn, maar zowel de politie als de bank zal nooit met dit soort vragen of verzoeken bellen.
'Spoofing'
Het kan zelfs zo zijn dat als ze bellen, u wel het telefoonnummer van de politie in beeld ziet. Maar daadwerkelijk gaat het om een ander nummer dat daarachter zit. Daar hebben ze technische trucjes voor. "Dat trucje noemen wij spoofing. Uiteindelijk komen ze bij je aan de deur met een babbeltruc en nemen ze je spullen afhandig, onder het mom van dat ze die spullen in veiligheid gaan brengen."
Bel 0900-8844 voor een check
De politie roept inwoners op om alert te zijn op deze oplichters. “De politie vraagt nooit over de telefoon of mensen waardevolle spullen of geld in huis hebben. De politie vraagt nooit om jouw pincode of bankpas. Geef die ook nooit, maar dan ook nooit, mee". “Mocht er dan toch iemand aan je deur komen die zich voordoet als politieagent, vraag diegene dan om zijn legitimatie. De politie heeft altijd legitimatie bij zich, dus als ze die niet kunnen tonen, doe direct de deur dicht en bel 112 om ons te waarschuwen.” Wordt u telefonisch benaderd en vertrouwt u het niet, hang op en bel zelf naar de politie op 0900-8844 voor een check. Of vraag een bekende om hulp.