Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Tienduizenden euro’s kwijt door beleggingsfraude

Boilerroomfraude, ook wel beleggingsfraude. Geen term die dagelijks terugkomt, maar geregeld worden er door de manier van oplichting slachtoffers gemaakt. Zo ook recent bij een slachtoffer in het noorden van de Veluwe. De man raakte meer dan 40.000 euro kwijt en meldde zich deze week bij de politie.

politievoertuig

Bij beleggingsfraude of boilerroomfraude worden slachtoffers benaderd met als doel te investeren. De rendementen zijn altijd hoger dan elders. Slachtoffers kunnen in een eigen, persoonlijke online omgeving de investeringen en rendementen (in euro’s of cryptovaluta) bekijken. Als de eerste rendementen mooi zijn, wordt er gevraagd meer te investeren. Wie zijn of haar rendement wil laten uitkeren, komt erachter dat het mis is. De persoonlijke pagina is ineens verdwenen, de waarde gekelderd of het bedrijf of contactpersoon onvindbaar. Uiteindelijk blijken alle beleggingen dus waardeloos en is het geld in de zakken van de fraudeur terecht gekomen.

Tips en advies

Het advies van de politie: pas een vier ogen beleid toe, overleg je ideeën met anderen. Bouw rust in, geen overhaaste beslissingen en val terug op bekende bedrijven of lokale ondernemers die je feitelijk kan ‘bezoeken’.  Doe goed onderzoek naar de aanbieder, is deze in Nederland geregistreerd? En wees waakzaam als rendementen hoog zijn en het risico laag. Wat te mooi lijkt te zijn om waar te zijn, is dat vaak ook. Toch slachtoffer geworden? Neem contact op met de fraudehelpdesk en informeer uw bank. Doe ook aangifte.

Het onderzoek in de zaak op de Veluwe loopt. Onderzoeken als deze zijn complex aangezien oplichters vaker dan eens goed voorbereid, gemaskeerd en (inter)nationaal te werk gaan.

Alle informatie over de manier van fraude, vind je op de speciale pagina over boilerroomfraude. 

Hoort bij onderwerp