Onderzoek nepagenten babbeltrucs: Politie houdt verdachte aan
De politie hield woensdagochtend 14 augustus 2024 in een woning in Breda een 24-jarige man uit die plaats aan. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij meerdere oplichtingszaken in de gemeente Woensdrecht. De politie vermoedt dat de man zich begin juni in ten minste vier gevallen voordeed als politieagent en op die manier voor ongeveer 50.000 euro aan geld en sieraden heeft buitgemaakt. Het onderzoek is nog in volle gang.
Al langere tijd komen bij de politie meldingen binnen van mensen die telefonisch zijn benaderd door een nepagent en kort na dat telefoontje bezoek krijgen van een andere nepagent die waardevolle spullen en geld veilig komt stellen. Begin juni kregen we onder andere meldingen uit de gemeente Woensdrecht. In een aantal gevallen bleek dat het de oplichters gelukt was hun slachtoffers te bestelen.
De politie stelde direct een onderzoek in naar deze laffe diefstallen en deed onder andere buurt- en sporenonderzoek. Het onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van de 24-jarige verdachte. De politie zet het onderzoek voort.
Blijven waarschuwen
Omdat wij nog altijd veel meldingen van dit soort oplichtingspraktijken/ babbeltrucs krijgen, proberen we op diverse manieren mensen te waarschuwen. We willen benadrukken dat de politie nooit op deze wijze mensen telefonisch benadert en bijvoorbeeld naar hun kostbaarheden vraagt. Ook niet als we bezig zijn met een rechercheonderzoek, inbrekers hebben aangehouden enzovoorts. We willen u dan ook met klem vragen niet op dit soort vragen in te gaan.
Wat kunt u doen?
- Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden, zoals geld, sieraden of bankgegevens
- Noteer als dat lukt de naam van degene die u gebeld heeft en het telefoonnummer dat gebruikt werd
- Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker
- Als u wel al informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen!
- Als er iemand voor de deur staat: Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politiepersoneelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval eerst de politie, via 112, om het nummer te checken. Een echte politieagent vindt het helemaal niet erg om te wachten terwijl u controleert of alles in orde is.
- Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.
Meer hulp nodig
Heeft u oudere ouders, een lieve opa en oma, bent u mantelzorger of zorgverlener van een ouder iemand? Praat dan met degene waar u voor zorgt over dit soort criminaliteit. Op onze website staat informatie die u daarbij kan helpen. Waarschuw zoveel mogelijk mensen in uw omgeving, om te voorkomen dat meer mensen het slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit!