Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Oproep getuigen Syrische oorlogsmisdrijven

De politie is op zoek naar getuigen van internationale misdrijven gepleegd in Syrië. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd hier vanavond meer over verteld. Het gaat specifiek om een executie in Yalda, nabij Damascus in januari 2014. De oproep is gericht aan mensen die destijds in Syrië waren.

Tussen september 2013 en eind januari 2014 zijn in Damascus ernstige oorlogsmisdrijven gepleegd in de zuidelijke wijken Yalda en Al-Hajar al-Aswad. Een coalitie waartoe IS behoorde nam daar de wapens op tegen de strijdgroep Liwa al-Hajar al-Aswad.

Zeker twaalf executies
Bij het gevangennemen van tegenstanders destijds was mogelijk een toen 37-jarige Syrische man in Arkel aangehouden betrokken. Ten minste twaalf van de gevangenen zijn half januari 2014 door Islamitische Staat geëxecuteerd bij een elektriciteitscentrale in Yalda. De Syriër, bekend onder de bijnaam Abu Khaled al Amni, vroeg in 2019 asiel aan in ons land en zit sinds zijn aanhouding in januari 2023 nog altijd vast.

Verdenking
Hij wordt ervan verdacht dat hij tussen 2013 en 2018 een leidinggevende functie had binnen de veiligheidsdienst van IS in het zuiden van Damascus. IS maakte zich daar in die periode schuldig aan onder meer martelingen en executies.

Oproep aan getuigen
IS heeft voor minstens twee van die executies de slachtoffers ondervraagd. Daarvan zijn beelden beschikbaar die nu onderzocht worden door het Team Internationale Misdrijven (TIM). De rechercheurs willen graag in kaart kunnen brengen wie precies betrokken zijn geweest bij de gevangennemingen en de executies.

Daarom de oproep van het TIM aan iedere mogelijk getuige die daar rondom de incidenten in Syrië was. Er is vooral belangstelling voor mensen die zelf hebben gezien dat de slachtoffers in een IS-gevangenis vastzaten of die hebben gezien wie er betrokken waren bij hun executie. Neem dan alstublieft contact op via onderstaande gegevens.

Speciaal telefoonnummer
Bent of kent u iemand die mogelijk getuige is geweest van een of meer van de incidenten? U kunt uw informatie delen met het onderzoeksteam via de gebruikelijke nummers van de politie. Voor dit onderzoek kunt u ook een bericht sturen via WhatsApp, Viber of Signal. Het TIM is voor deze berichten bereikbaar op het nummer +31 6 186 286 80. Na ontvangst van uw bericht neemt het team contact met u op. U kunt ook het tipformulier onderaan deze pagina invullen of een e-mail versturen naar: warcrimes@politie.nl.

Beschikt u over foto- of videomateriaal dat relevant kan zijn voor het onderzoek, meld dat dan alstublieft op een van de genoemde manieren. U kunt een uploadlink krijgen om uw beelden veilig op te sturen.