Doorbraak in Identify Me-zaak: slachtoffer blijkt 31-jarige vrouw uit Wales
De internationale campagne Operation Identify Me heeft voor een doorbraak gezorgd in een 31 jaar oude Belgische moordzaak. Een tot nu toe onbekende vrouw die op 3 juni 1992 vermoord in Antwerpen werd gevonden blijkt de destijds 31-jarige Rita Roberts uit Wales. Haar nabestaanden zijn dankbaar dat eindelijk duidelijk is wat er met hun geliefde is gebeurd. Justitie in België heeft het onderzoek heropend en vraagt ook Nederlandse burgers om hulp. Er zijn aanwijzingen dat Rita Roberts vlak voor haar dood ook in Nederland is geweest.
Mei 2023 organiseerden de Nederlandse, Duitse en Belgische politie samen met Interpol de campagne Operation Identify Me. Op initiatief van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de Nederlands politie werden 22 zaken uit de deelnemende landen via www.interpol.int/im voorgelegd aan het internationale publiek. In alle zaken zijn de slachtoffers ongeïdentificeerde meisjes of vrouwen die vermoedelijk door geweld om het leven zijn gekomen. Aan de campagne werkten ook internationaal bekende vrouwen als Carice van Houten, S10, Regina Halmich en Veerle Baetens mee.
Rita Roberts
Snel na de lancering van de campagne in mei 2023 meldde een nabestaande van Rita Roberts zich bij de politie. Dit familielid had de tatoeage van de Antwerpse onbekende vrouw in de Britse media gezien en herkende die direct. Na onderzoek heeft justitie in België vastgesteld dat het inderdaad om de 31-jarige Rita Roberts uit het Verenigd Koninkrijk gaat. Op 6 mei 1992 ontvingen de nabestaanden voor het laatst een brief van haar. Daarna bleef het stil, totdat een familielid in het opsporingsbericht de opvallende bloementattoo herkende.
Nabestaanden
De nabestaanden zijn door de Belgische justitie nauw betrokken bij het onderzoek afgelopen maanden. 'Het nieuws was schokkend en hartverscheurend', zegt een woordvoerder van de familie in het Verenigd Koninkrijk. 'Onze gepassioneerde, liefhebbende en vrijgevochten zuster werd op wrede wijze weggenomen. We vinden geen woorden om het verdriet dat we toen voelden en nog steeds voelen echt te beschrijven. Hoewel het nieuws moeilijk te verwerken is, zijn we wel ongelooflijk dankbaar dat we nu tenminste weten wat er met Rita is gebeurd. We missen haar enorm, maar we zijn dankbaar voor de uitstekende steun en zorg van de Cel Vermiste Personen, Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen, Interpol en Durham Police in het Verenigd Koninkrijk. Deze grensoverschrijdende samenwerking heeft een vermiste vrouw haar identiteit teruggegeven en het heeft ervoor gezorgd dat wij als de familie nu weten dat ze rust heeft. Rita was een mooi persoon die dol was op reizen. Ze hield van haar familie, vooral van haar neefjes en nichtjes, en ze wilde altijd al een eigen gezin hebben. Ze kon een kamer opvrolijken door haar aanwezigheid, en waar ze ook ging, ze was het leven en de ziel van het feest. We hopen dat waar ze nu ook is, ze vrede heeft.'
De familie vraagt de media om hen verder niet te contacteren tijdens hun verwerkingsproces.
Opsporing
Nu na ruim dertig jaar duidelijk is wie het Antwerpse slachtoffer is kan ook het onderzoek worden hervat. De politie vraagt daarom iedereen in België en ook in Nederland die Rita destijds heeft gekend om contact op te nemen met de politie. De politie heeft een foto van de vrouw vrijgegeven zodat duidelijk is hoe Rita er destijds uitzag. Er zijn aanwijzingen dat Rita Roberts ook enige tijd in Nederland heeft doorgebracht. De zaak komt daarom vanavond in de uitzending van Opsporing Verzocht uitgebreid aan bod.
Overige 21 zaken
Initiatiefnemer en projectleider Martin de Wit is erg dankbaar dat de campagne Operation Identify Me tot een identificatie heeft geleid. 'In de voorbereiding hebben we altijd tegen elkaar gezegd; als ook maar één vrouw wordt geïdentificeerd, dan is dat alle moeite waard.' De Nederlandse politie hoopt nu dat het succes voor de Belgische zaak ook een nieuwe impuls geeft aan de 21 andere zaken. 'We wisten al dat het verlossende antwoord voor deze zaken waarschijnlijk over de grens ligt. Nu weten we ook dat er zelfs na dertig jaar nog hoop is. Er moeten veel meer nabestaanden zijn, ergens in de wereld, die wachten op nieuws over hun geliefde. We hopen dat onze oproep hen nu alsnog bereikt. Zorg als nabestaande echt dat je zeker weet dat de vermissing in onze landen ook bekend is.' Op de campagnewebsite www.interpol.int/im is nog steeds informatie over alle zaken te vinden. Via een contactformulier kunnen tips worden doorgegeven. De campagne heeft inmiddels al ongeveer 1250 tips opgeleverd.
Informatie doorgeven
Weet u meer over de zaak van Rita Robberts? Heeft u haar begin jaren 90 mogelijk gekend of gesproken? Neem dan contact op met de opsporingstiplijn via 0800-6070. Tips doorgeven kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (kan ook online).