Aanhouding in grootschalig oplichtingsonderzoek
In een onderzoek naar oplichtingspraktijken via internet is een 26-jarige man uit Diemen aangehouden. De man wordt verdacht van acht oplichtingsdelicten. Zijn betrokkenheid bij nog eens een veelvoud aan zaken wordt onderzocht.
De man wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de oplichting van een oudere man uit Rijswijk. Het slachtoffer werd door een persoon gebeld die zich voordeed als medewerker van de bank. Het verhaal van de zogenaamde bankmedewerker was zo overtuigend dat het slachtoffer zich liet overhalen om zijn bankrekening digitaal over te laten nemen en vervolgens zijn bankpas en bijbehorende pincode op te laten halen. Hierna is een groot geldbedrag van de rekening van het slachtoffer gepind.
Verdachte gekoppeld aan meerdere oplichtingszaken
In het rechercheonderzoek dat de districtsrecherche Westland-Delft van de politie eenheid Den Haag naar aanleiding van de oplichting startte kwam een verdachte naar voren die aan meerdere oplichtingszaken verspreidt over het hele land kon worden gekoppeld. De man kon op heterdaad worden aangehouden, waarna zijn woning is doorzocht en gegevensdragers in beslag zijn genomen. In zeker acht gevallen van oplichting, met een totale buit van zeker 40.000 euro, is de 26-jarige een verdachte en de politie houdt er rekening mee dat er nog meer zaken volgen. Een mooie slag in de strijd tegen de babbeltruc: een vorm van criminaliteit die snel in omvang toeneemt.
Wat is een babbeltruc?
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters zien er vaak betrouwbaar uit. Ze bellen vaak met een smoes en komen vervolgens aan de deur. Daaropvolgend stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. De politie ziet dat babbeltrucs vaak worden toegepast bij senioren. Kent u senioren in uw omgeving? Waarschuw hen dan voor deze babbeltrucs.
Pas op voor babbeltrucs!
Als u niemand aan de deur verwacht, doe dan niet zomaar open als er wordt aangebeld. Doet u toch open, vraag hen dan naar hun legitimatiebewijs van de instantie waar zij zouden werken. Medewerkers van de politie, banken, verzekeringsmaatschappijen of thuiszorginstellingen komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken en dergelijke. Vraag deze personen later terug te komen, zodat u hun verzoek kan controleren. Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart. Lees hier meer informatie over babbeltrucs.
Slachtoffer van babbeltruc? Doe aangifte!
Bent u slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader bij u binnen is of nog in de buurt aanwezig is, belt u direct met 112.