Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Zes geldezels en daarmee 33 aangiftes van oplichting behandeld door politie en OM

Gisteren hoorden zes personen op het bureau Parkallee (Kardinge) in Groningen dat de politie weet dat hun rekening wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ze komen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting binnen zijn gekomen.

Opsporing Verzocht

Met deze actie zorgen politie en Openbaar Ministerie ervoor dat 33 aangiftes uit het hele land in behandeling worden genomen.

Persoonsgerichte aanpak

Het belangrijkste doel : het doen stoppen van deze praktijken door een persoonsgerichte aanpak. Marcel Boven van de recherche in Groningen: “Het uitgangspunt is investeren in de lange termijn. Dat betekent ook dat niet strafrecht alléén het meest effectief is. Je kijkt naar de problematiek rondom een verdachte. In sommige gevallen is het duidelijk dat iemand hulpverlening nodig heeft. Met alleen straffen is er een grote kans op herhaling. Daarom werken we samen met de reclassering, bieden we schuldhulpverlening aan en worden er stopgesprekken gevoerd.

Verstoren criminele proces

Officier van Justitie Jan Hoekman: “Als politie en OM richten we ons bij gedigitaliseerde criminaliteit niet alleen op het opsporen van daders, maar ook op het verstoren van het criminele proces. Door een nauwe samenwerking en snelle afhandeling kunnen we veel aangiftes opvolging geven en geldezels aanpakken op een dag als deze. Het vergroot ook meteen de kans om uit te komen bij de ronselaars van de geldezels, vaak de hoofddaders achter deze delicten”.

Resultaten

Door de persoonsgerichte aanpak lopen de afdoeningen uiteen. Zo kreeg één persoon een strafbeschikking in de vorm van 30 uur werkstraf. Met vier personen werd een stopgesprek gevoerd door o.a. wijkagenten. Eén verdachte moet zich verantwoorden voor de rechter. Politie en het Openbaar Ministerie willen in de toekomst vaker op deze manier geldezels aanpakken.

Word geen geldezel

Je stelt je bankrekening beschikbaar in ruil voor geld of dure spullen. Het is te mooi om waar te zijn en je komt van een koude kermis thuis. Je faciliteert oplichters en de pakkans is bij jou het grootst. Je bent altijd traceerbaar, met alle gevolgen van dien, zoals het niet kunnen krijgen van een hypotheek of in de schulden terecht komen. Word daarom geen geldezel! Geef nooit je pinpas af en neem nooit geld op in opdracht van iemand anders. Word je benaderd? Neem contact op met de politie, dat kan ook anoniem.
 

Een geldezel, ook wel moneymule genoemd, is vaak de eindschakel bij vele vormen van gedigitaliseerde criminaliteit. Als iemand z’n bankpas en/of rekening en pincode geeft, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezel. Hiermee maakt een geldezel zich soms bewust, maar soms ook onbewust, schuldig aan het witwassen van illegaal verkregen geld en blijft de crimineel anoniem. De geldezel heeft vaak het idee dat dit niet strafbaar is, en denkt iemand een dienst te verlenen.