Stand van zaken onderzoek aanrijding Willem Schoutenstraat
Zondagavond 30 juli 2023 vond op de Willem Schoutenstraat in Amsterdam-West een aanrijding tussen twee auto’s plaats. Hier vielen gelukkig geen gewonden bij, wel was er sprake van veel materiele schade. In de dagen na de aanrijding verschenen voornamelijk op sociale media verschillende verhalen over onder andere de mogelijke betrokkenheid van specifieke personen in deze zaak. De politie deelt de laatste stand van zaken in het onderzoek.
De aanrijding werd rond 18.30 uur bij de politie gemeld. Ter plaatse troffen agenten twee personen aan die aangaven de betrokken voertuigen bestuurd te hebben. Een van de twee, de bestuurder van een Rolls Royce, is vervolgens op verdenking van artikel 8 Wegenverkeersweg, rijden onder invloed, meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. Hij geldt als verdachte in deze zaak.
Onvoldoende gronden
Naar aanleiding van de aanrijding hebben agenten contact gehad met diverse getuigen. Eén van hen verklaart dat hij na de aanrijding heeft gezien dat iemand bij de Rolls Royce wegrende. Ook zijn - op voornamelijk sociale media - allerlei verhalen terug te lezen waarin gesuggereerd wordt dat iemand anders de Rolls Royce bestuurd zou hebben tijdens de aanrijding. De verklaring van de getuige en de suggesties die in media worden gewekt, geeft de politie op dit moment echter niet voldoende gronden om iemand anders dan de persoon die zich heeft uitgegeven als bestuurder van de Rolls Royce aan te merken als verdachte in deze zaak.
Beperkte opsporingsmiddelen
De opsporingsmiddelen die de politie kan inzetten om meer duidelijkheid te krijgen over de aanrijding zijn op basis van het mogelijk gepleegde strafbare feit beperkt. Als er namelijk inderdaad sprake zou zijn geweest van een eventuele andere bestuurder, dan zou deze persoon kunnen worden verdacht van artikel 7 Wegenverkeerswet, verlaten plaats ongeval. Dit strafbare feit in deze specifieke zaak, een verkeersongeval met alleen materiele schade, geeft de politie bijvoorbeeld niet de bevoegdheid om camerabeelden uit de omgeving te vorderen.
Horen getuigen
Het horen van getuigen is uiteraard wel een mogelijkheid en werd direct ter plaatse en ook daarna al gedaan. Zodra in het onderzoek personen naar voren komen die mogelijk getuige zijn geweest, geïdentificeerd kunnen worden en duidelijk wordt dat deze personen nog niet met de politie gesproken hebben, dan zullen deze personen uitgenodigd worden voor verhoor.
Feiten en bewijs
De politie moet zich in onderzoeken baseren op feiten en bewijs, niet op roddels en zogenaamde ‘juice’. Daarom is het belangrijk dat mensen informatie rechtstreeks met de politie delen. Mochten er mensen zijn die concrete informatie hebben over, of camerabeelden hebben van, een mogelijke andere bestuurder, dan roepen wij die mensen op om zich bij de politie te melden. Bent u getuige geweest van de aanrijding, heeft u relevante camerabeelden en/of andere informatie over de zaak? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Via het tipformulier kunt u ook uw informatie delen en is het mogelijk om beeldmateriaal met de politie te delen.