Vijf mensen aangehouden voor handel in coronabewijzen
Op woensdag 2 november zijn in De Rijp, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Utrecht acht woningen doorzocht en vier personen aangehouden. Een vijfde persoon heeft zich in de middag gemeld op het politiebureau en is daar aangehouden. Het gaat om vier mannen en een vrouw tussen de 22 en 37 jaar oud. Zij worden ervan verdacht tientallen tot honderden valse coronabewijzen per persoon te hebben verhandeld. In totaal verdienden zij hiermee naar schatting vele tienduizenden euro’s, die afgepakt zullen worden. Naar drie andere verdachten wordt nog uitgekeken.
Hoe de zaak aan het licht kwam
Eind vorig jaar werden vijf mensen aangehouden die als extern ingehuurde medewerkers van de GGD werkzaam waren bij de informatiebalie voor reizigers op Schiphol. Zij worden ervan verdacht coronabewijzen te hebben aangemaakt en verkocht. Met deze QR-codes konden personen die mogelijk corona hadden, zich niet wilden laten testen of niet gevaccineerd waren toch deelnemen aan evenementen en toegang krijgen tot publieke locaties. Uit vervolgonderzoek van het cybercrimeteam Noord-Holland bleek dat een van deze verdachten gebruikmaakte van meerdere tussenhandelaren en zo kwam de zaak, waarbij nu vijf verdachten zijn aangehouden, aan het licht.
Tientallen tot honderden codes
De tussenhandelaren gingen als volgt te werk: zij stuurden via WhatsApp BSN-nummers en geboortedata van mensen die een coronabewijs wilden hebben naar de verdachte, die als uitzendkracht voor de GGD op Schiphol werkte. Die maakte vervolgens een QR-code voor de tussenhandelaar om te verkopen. Op deze manier verhandelden zij tientallen tot honderden codes per persoon, voor honderden euro’s per code.
Het onderzoek gaat door
Naast de in totaal acht handelaren die nu zijn aangehouden en nog zullen worden aangehouden, kwamen uit het onderzoek nog meer handelaren naar voren. Zij verhandelden op kleinere schaal en zullen worden ontboden voor verhoor. Daarnaast zijn er na online onderzoek ook gegevens van kopers naar voren gekomen, waaronder BSN-nummers. De politie waarschuwt mensen hun BSN-nummer niet te delen. Deze kunnen namelijk worden gebruikt om identiteitsfraude mee te plegen, wat grote gevolgen kan hebben. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat veel mensen zich online anoniem wanen. Onterecht, want online laat je altijd sporen na die uiteindelijk leiden naar jouw identiteit.
De politie zet het onderzoek naar de illegale handel in QR-codes voort en sluit meer aanhoudingen in de toekomst niet uit.