Altijd sanctie voor racistische politiemedewerker
De documentaire De Blauwe Familie heeft indruk gemaakt op de politie. De film laat zien dat uitsluiting en discriminatie/racisme structureel voorkomen binnen de organisatie. De politietop is duidelijk: de organisatie heeft een voorbeeldfunctie bij het bestrijden van discriminatie en racisme. ‘Als een politiemedewerker die grens over gaat, volgt daar altijd een sanctie op', zegt Liesbeth Huyzer. ‘Daar waar nodig zelfs ontslag.’
Johan van Renswoude is aangesteld als landelijk coördinator voor de bestrijding van racisme en discriminatie binnen de politie. Hij is betrokken bij alle meldingen/incidenten en heeft de regie op de ontwikkeling van een landelijke eenduidige afdoening van gevallen.
Cruciale rol leidinggevenden
De politietop vraagt ook meer verantwoordelijkheid van leidinggevenden. Zij hebben een cruciale rol op gebied van preventie, signalering en respons. De korpsleiding wil hen daarbij beter ondersteunen in de praktijk. Door handelingsperspectieven en hulp te bieden. Ook krijgen ze steun in persoonlijke ontwikkeling als leider. Er lopen al verschillende initiatieven ter versterking van het leiderschap. Dat kan effectiever door meer samenhang en bundeling van krachten.
Veilige plek
Ook kijkt de politietop naar medewerkers die discriminatie of uitsluiting hebben ervaren. Wat kunnen zij doen? In veel gevallen wordt grensoverschrijdend gedrag binnen het team geadresseerd en opgelost. Dat lukt niet altijd. Die politiemedewerkers moeten met hun verhaal op een veilige plek terecht kunnen. Bestaande mogelijkheden daarvoor worden daarom beter zichtbaar gemaakt.
Verbinding
Het is belangrijk is dat de nasleep van de docu niet leidt tot verdeeldheid, maar bijdraagt aan verbinding. ‘Het gaat om de onderliggende boodschap van deze documentaire', zegt Huijzer. ‘Dat is dat discriminatie en uitsluiting voorkomt, ook binnen de politie. En dat de impact voor collega’s enorm is. Daar moeten we ons van bewust zijn. En keihard werken om dit te veranderen.'