Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Nieuwe Taskforce Fortius pakt cocaïnesmokkel tussen Antwerpse haven en Nederland aan

Met de Taskforce Fortius pakken de Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland op een nieuwe, en tot nu toe al zeer effectief gebleken manier aan. In slechts twee maanden tijd is al een tiental verdachten aangehouden en zijn grote geldbedragen en -hoeveelheden drugs in beslag genomen, waaronder ruim 8000 kilo cocaïne.

Infographic Fortius

Deze nauwe samenwerking tussen België en Nederland heeft als doel de Antwerpse haven onaantrekkelijk te maken voor vooral Nederlandse drugscriminelen. Het blijkt dat maar liefst tachtig procent van de verdovende middelen die in Antwerpen binnenkomen, bestemd is om naar Nederland te worden vervoerd door Nederlandse criminelen. Vanuit Nederland gaat het vervolgens door naar andere Europese landen.

Ontwrichten
In het criminele netwerk telt elke rol om het systeem te laten functioneren en dat maakt het belangrijk om deze entiteiten (zowel personen als bedrijven in de logistieke keten) te identificeren en uit te schakelen. Andy Kraag, Hoofd van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid: “Met Fortius richten we ons niet alleen op het kopstuk van een crimineel samenwerkingsverband, maar juist op de personen en bedrijven die dat netwerk draaiende houden; daarbij telt dus elke rol. De Taskforce Fortius pakt de uithaal/import, opslag, handel en distributie van cocaïne aan. Hierdoor wordt z’n crimineel samenwerkingsverband ontwricht”.

Netwerk
De Landelijke Eenheid (Dienst Landelijke Recherche, Dienst Infrastructuur en de Dienst Landelijke Informatieorganisatie), het Landelijk Parket, de Federal Gerechtelijke Politie Provincie Antwerpen en het Federaal Parket zette deze taskforce met speciale Quick Response Unit op. De Taskforce werkt nauw samen met verschillende regionale politie-eenheden en partners zoals de Douane, Koninklijke Marechaussee, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Belastingdienst. Door deze samenwerking tussen de partners vanuit toezicht, handhaving en opsporing en het Openbaar Ministerie kan er snel en adequaat gehandeld worden en zijn in korte tijd al mooie successen behaald. Hoofd van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid Gert Wibbelink: "Door onze directe lijnen met België en partners acteren we razendsnel op de cruciale informatie die onze intelorganisatie samen met België verzamelt.”

Adequaat ingrijpen in de cocaïnesmokkel gebeurt op basis van de juiste informatie, licht Paul Wiggemansen, plv. Hoofd Dienst Landelijke Informatieorganisatie, toe: "Door de intensieve samenwerking tussen alle deelprojecten waar de Belgische collega’s onderdeel van uitmaken kunnen we gelijk reageren op informatie vanuit België. Door de informatie te veredelen, te duiden en te delen voorkomen we parallellen, kunnen we een juiste interventiestrategie bepalen en daar de mensen op inzetten. Later in het traject van Fortius kunnen we dan ook veiligheidsbeelden genereren specifiek op deze vorm van criminaliteit."

Drugsindustrie oorzaak van zware criminaliteit
Gert vervolgt: "Antwerpen mag geen uitvalsbasis worden voor de zwaar georganiseerde criminaliteit. Op jaarbasis gaan in Nederland vele miljarden euro’s om in de criminele drugsindustrie. De illegale inkomsten uit drugsactiviteiten worden in de legale economie witgewassen. Drugsproductie- en handel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging, geweld en liquidaties. Daarom pakken we de betrokken criminele netwerken hard aan. Omdat Nederland een productieland en doorvoerland is voor de rest van de wereld, is een goede internationale samenwerking bij deze aanpak essentieel. Zo stoppen we intercontinentale en internationale drugsroutes en pakken we internationale criminele netwerken aan.”

 

Woordvoering: Landelijke Eenheid