Dealernetwerk opgerold, drugsgebruikers krijgen binnenkort bericht
De afgelopen maanden hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een vermoedelijk groot dealernetwerk in en rond Nijmegen opgerold. Er zijn tien verdachten in beeld gekomen voor de handel in drugs en er zijn grote hoeveelheden drugs gevonden. De verdenking is dat het netwerk duizenden klanten in Nijmegen en de omliggende regio had. In de telefoons van de dealers werden ruim 3500 telefoonnummers gevonden van klanten, drugsgebruikers in en rond Nijmegen. Al deze mensen krijgen binnenkort een bericht op hun telefoon.
Begin november werd het onderzoek zichtbaar toen er op elf plekken een inval werd gedaan. Aan de Hillekensacker in Nijmegen werd een drugslab gevonden. Maar er werden die dag ook grote hoeveelheden drugs aangetroffen. Bij het drugslab werden ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetamine pasta, 1,5 kilo XTC, ruim een kilo cocaïne en meer drugs aangetroffen. Bij verschillende verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel in drugs.
“We krijgen het beeld van een drugsorganisatie die dag en nacht bereikbaar was om drugs te leveren. Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties,’ zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de politie in Nijmegen. “Zo lijkt het erop dat je een appje kon sturen, en binnen no-time werd de drugs afgeleverd. Wat je maar wilde.’ Het netwerk bestond uit ruim 3500 klanten, is de inschatting op basis van de telefoons die in beslag zijn genomen. “We zijn best geschrokken over wat we in de telefoons zagen. Drugsgebruik is niet onschuldig, dat blijkt wel. We zien schrijnende verhalen. Mensen die hun laatste euro’s gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw zelfs smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden, het is echt schrijnend.”
Toch is burgemeester Bruls niet verrast over deze vorm van drugscriminaliteit. “We weten dat onze samenleving ondermijnd wordt door drugscriminelen. Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar, het is gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor de samenleving. Dat laten politie en het OM met dit onderzoek zien: drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.”
De verdachten van betrokkenheid bij het vermoedelijke drugsnetwerk zullen waarschijnlijk dit jaar voor de rechter komen. Verder wordt een woning in Nijmegen op last van de burgemeester voor een half jaar gesloten. Maar er wordt ook actie ondernomen naar de klanten, de mensen die de afgelopen jaren drugs hebben gekocht.
“Het is illegaal om harddrugs te kopen, dat weet iedereen. Omdat we in de telefoons van dealers zien hoe schadelijk dit voor sommige gebruikers uitpakt, komen we in actie. De politie gaat 24 januari alle klanten van deze drugsdealers een sms-bericht sturen. Daarin doen we een aanbod: zoek hulp om van je verslaving af te komen!,” zegt Bruls. “Het begin van het jaar is het uitgelezen moment voor goede voornemens. We zien dat er veel mensen zijn die drugs gebruiken en hierdoor in de problemen zijn geraakt. Je bent niet alleen, er is hulp. En tegelijkertijd hoop ik dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen.”
Bij deze actie werken politie, OM, Gemeente Nijmegen, RIEC en IrisZorg samen. Via het sms-bericht wordt doorverwezen naar de website stoppenmetdrugs024.nl. Op de website staan verhalen van mensen die het is gelukt van hun verslaving af te komen. Om de ontvangers van het bericht hulp te bieden, staat hier ook een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen waar ze naartoe kunnen om aan hun verslaving te werken.