Meisje (17) opgepakt voor zeven bankpasfraudes
In een woning in Almere is dinsdagmorgen 1 februari een meisje gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de oplichting van zeven veelal oudere mensen, die in 2021 hun bankpassen en pincodes hebben afgegeven. De buit bedroeg zeker 44.000 euro.
Vanaf mei 2021 werden in verschillende windstreken van het land meerdere veelal oudere mensen opgelicht. Ze werden door een nepbankmedewerker gebeld, die het voor elkaar kreeg dat de slachtoffers hun pinpas en pincode aan een koerier gaven. Vervolgens werd hun bankrekening geplunderd. Eind november werden beelden van een onbekende vrouw in Opsporing Verzocht getoond. Ze pinde voor ongeveer 18.000 euro met bankpassen van een man uit Nieuw en Sint Joosland, een vrouw uit Hengstdijk en opnieuw een slachtoffer uit Nieuw en Sint Joosland, namelijk een vrouw. Dankzij waardevolle tips achterhaalde de politie de identiteit een meisje uit Almere.
Windstreken
Voordat tot arrestatie werd besloten, kreeg de politie nog zicht op vier andere oplichtingen in andere delen van het land. In augustus werden namelijk een vrouw (81) uit het Utrechtse Cothen voor 5.000 euro opgelicht en een eveneens 81-jarige vrouw uit Nijmegen voor ruim 4.000 euro. In september werd een 87-jarige vrouw uit het Friese Stiens voor 9.000 euro getild. Tot slot werd deze vrouw gezien toen een 69-jarige vrouw uit het Noord-Hollandse Hoogwoud voor ruim 8.000 euro werd benadeeld.
Rechter-Commissaris
Dinsdagmorgen werd het 17-jarige meisje in haar woning in de wijk Tussen de Vaarten Noord in Almere aangehouden. Haar woning werd hierbij doorzocht. Ze is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant gebracht. Ze wordt verhoord en aan het eind van de week aan de Rechter-Commissaris voorgeleid.
Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd
Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze zijn bedreven in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een andere instantie, uw dochter of zoon of andere zogenaamde vertrouwde bekende. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van enige spoed of urgentie. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk!
Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit, is belangrijk om wanneer u digitaal gaat, de standaard regels van de ABC in acht neemt: De ABC methode staat voor:
A = alert blijven
- Te mooi om waar te zijn, is niet oké
- Blijf op de hoogte
- Klik nooit zomaar op een link
B = beveilig jezelf
- Blijf up-to-date met updates
- Gebruik sterke wachtwoorden
- Gebruik actuele anti-virus programma’s
- Maak offline back-up’s
C = check altijd
- Vertrouw je het niet, verbreek het contact
- Check de contactgegevens ze van de afzender