Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Roadpol: 'Nul verkeersdoden in heel Europa'

Elke dag vallen er op de Europese wegen ruim zeventig verkeersdoden te betreuren. Politiekorpsen uit verschillende Europese landen willen dat aantal terugbrengen. 'Het streven is nul; al is het maar voor één dag', zegt Marijke Eskes, teamchef Infrastructuur in Midden-Nederland en een van de mensen achter Roadpol Safety Days; een speciale verkeersweek die vandaag start.

Verkeerscontrole

Roadpol is een samenwerkingsverband tussen diverse politiekorpsen uit Europa. Doel van de jaarlijks terugkerende Roadpol Safety Days is het voorkomen van verkeersslachtoffers. Dat doen agenten onder meer door extra verkeerscontroles, maar ook door vaker het gesprek met verkeersdeelnemers aan te gaan over hun gedrag op de weg. 'Vergis je niet. In de afgelopen acht maanden kwamen in Nederland ongeveer 300 mensen om het leven in het verkeer. Door de coronamaatregelen was het een stuk rustiger op de weg, maar verhoudingsgewijs zien we een toename van het aantal dodelijke en ernstige ongelukken', aldus Eskes, die de oorzaak van de stijging niet exact weet te verklaren.

Snelheid, afleiding en e-bikes

Snelheid, afleiding en de opkomst van de e-bike zijn volgens de politie de factoren die voor de meeste verkeersslachtoffers zorgen. ‘Wie te hard rijd, heeft ook een langere remweg. Kun je dan nog op tijd stilstaan om een botsing te voorkomen? Achter het stuur meer op een mobieltje kijken in plaats van naar de weg, is haast vragen om een ongeval. Daarnaast zien we de laatste jaren steeds meer ongelukken met e-bikes. Het is vaak moeilijk om de snelheid van zo´n elektrische fiets - of een speedpedelec - in te schatten. Dan denk je als automobilist: “In de verte komt een fietser aan, maar ik kan nog wel oversteken.” Alleen is die fiets met accu een stuk sneller dan mensen gewend zijn en kan het gebeuren dat er een aanrijding plaatsvindt, schetst Eskes. ‘Ook zien we regelmatig dat fietsers - met name ouderen - niet altijd goed met de snelheid van hun tweewieler overweg kunnen.’

De teamchef Infrastructuur roept iedereen op eens stil te staan bij het eigen gedrag op de weg. 'Wat kan beter? Wat kan veiliger? Teken ook de speciale Belofte van Roadpol. Dit is een document waarin u belooft u te gedragen in het verkeer en daarmee dus helpt om het veiliger te krijgen. Het motto van de actieweek is dan ook: ‘stay alive and safe lives’. Ik denk dat we echt het verschil kunnen maken. Tijdens eerdere edities van deze actieweek lukte het meestal om in Europa een kwart minder slachtoffers te krijgen. En vorig jaar overleed op één dag in 16 van de 29 deelnemende landen geen enkele verkeersdeelnemer. Dat is winst.' Dit jaar wordt op dinsdag 21 september het aantal verkeersslachtoffers gemeten in de deelnemende landen.
 

  • De Belofte vindt u hier.
  • De Roadpol Safety Days vinden plaats van 16 tot en met 22 september. Meer informatie vindt u hier.