Drie aanhoudingen in groot onderzoek naar mensenhandel en hennepteelt
De politie heeft op dinsdag 5 oktober drie personen aangehouden op Schiphol en in Gramsbergen. De aanhoudingen op Schiphol gebeurden in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee. De personen worden verdacht van onder meer mensenhandel, deelname aan een criminele organisatie, hennepteelt en witwassen.
Het gaat om een 57-jarige vrouw uit Amsterdam, een 54-jarige man uit Emmen en een 44-jarige vrouw uit Utrecht. Agenten hebben doorzoekingen gedaan in woningen in Emmen, Purmerend en Amsterdam. Daar werden onder andere een vuurwapen, meerdere patronen, een flinke hoeveelheid hennep en een stroomstootwapen gevonden. In Purmerend troffen de agenten een woning die ingericht lijkt voor het tijdelijk onderbrengen van personen.
Het Team Mensenhandel en de districtsrecherche Drenthe zijn sinds december 2020 bezig met het onderzoek. Er werd toen in een schuur in Wittelte in Drenthe een hennepstekkerij aangetroffen. Daar troffen de agenten een vrouw aan die onder erbarmelijke omstandigheden werkzaam was in de schuur. Mogelijke was er sprake van uitbuiting. In hetzelfde onderzoek werden in april van dit jaar ook al vijf verdachten aangehouden.
Uitbuiting
Bij criminele uitbuiting worden slachtoffers gedwongen om criminele feiten te plegen. Daarbij kun je denken aan kinderen of volwassenen die worden gedwongen om zakken te rollen, drugs te verhandelen of winkeldiefstallen te plegen. Criminele uitbuiting is een vorm van mensenhandel. Onder mensenhandel vallen ook seksuele- en arbeidsuitbuiting. Daarbij kun je denken aan gedwongen prostitutie of mensen die worden gedwongen om arbeid te leveren.
Herken de signalen
Uitbuiting is niet altijd goed zichtbaar. Het is daarom goed om te weten op welke signalen je moet letten. Je kunt mensenhandel herkennen aan mensen die bijvoorbeeld geen geldig identiteitsbewijs hebben, aan het feit dat iemand beperkte bewegingsvrijheid heeft of dat iemand veel lange werkdagen maakt. Als iemand weinig contact heeft met de buitenwereld, sporen van lichamelijke mishandeling draagt of als iemand kampt met schulden, kan dat ook wijzen op uitbuiting. Bij criminele uitbuiting zie je vaak dat de slachtoffers bang zijn voor de daders of een eventuele uitzetting. Ze zijn vaak afhankelijk van anderen en daarom stappen de slachtoffers niet snel naar de politie.
Melden helpt
De politie kan tips over mogelijke uitbuiting goed gebruiken. Vermoedt u dat er in uw omgeving sprake is van uitbuiting? Meld dit dan bij de politie via 0900 - 8844. Dat kan ook anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of door Meld Misdaad Anoniem te bellen via 0800 - 7000. De politie heeft uw hulp nodig bij het opsporen en bestrijden van mensenhandel.