Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Martin Sitalsing: 'Zorgen om jonge aanwas'

“Voor sommige jongeren is het perspectief van wat ze kunnen in de samenleving niet helder. Dan is de keuze voor de criminaliteit soms snel gemaakt. Daar zit mijn grootste zorg.” Dit zegt politiechef Martin Sitalsing (Midden-Nederland) vandaag in het programma Buitenhof. “Voor iedereen die we aanhouden, staat een nieuwe jonge crimineel op.”

Martin Sitalsing

“Natuurlijk maken wij ons zorgen over de georganiseerde misdaad. In de opsporing halen wij het maximale eruit. Echt een heel mooie gamechanger was de hele cryptoanalyse-ontwikkeling. En als je kijkt naar wat we kunnen op dit moment in daadkracht dan zie je dat we in staat zijn om snel iemand aan te houden. Maar waar ik me de meeste zorgen over maak, is de jonge aanwas. Hoe groter de ongelijkheid in de samenleving, hoe groter de risico’s om in te stappen in georganiseerde criminaliteit. We zien jongeren van groep 8 die al gerekruteerd worden om in te stappen, jongens dus van 11-12 jaar. Eenmaal in dat circuit komen ze er ook niet meer uit.”

Sitalsing vertelt dit op 10 oktober 2021 in het programma Buitenhof waar hij samen met politiechefs Gerda van Leeuwen (Zeeland-West-Brabant) en Frank Paauw (Amsterdam) zit om zich hard te maken voor blijvende investeringen in de politie. De naïviteit is voorbij. “We hebben echt een duurzame financiering nodig. Naast een sterke opsporing moeten we blijven investeren in de wijken en digitalisering. De afgelopen 1,5 jaar hebben ons geleerd dat de digitale criminaliteit met 40% is gestegen. Dit komt bovenop de bestaande criminaliteit.”

De politie die Nederland verdient

Het is goed dat het kabinet de afgelopen periode structureel geïnvesteerd heeft in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dat was een noodzakelijke en belangrijke stap in de aanpak van een hardnekkig probleem. Maar voor het vergroten van onze veiligheid is meer nodig.

Nederland verdient een politie die in elke buurt - op straat en online - aanwezig is. Die naast voldoende mensen ook beschikt over goede en moderne ICT middelen. Een politie die niet alleen achteraf ingrijpt, maar ook in een zo vroeg mogelijk stadium signaleert en daar waar nodig ingrijpt. Die voorkomt dat kleine boeven doorgroeien naar grote boeven. Want veiligheid vergroten, begint bij voorkomen.

Het is belangrijk dat de partijen die spreken over een nieuw kabinet oog hebben voor voldoende en vaste investeringen in de rechtsstaat, in veiligheid. Daar heeft de samenleving recht op. Dit betekent dat naast geld voor de aanpak van ondermijning er juist ook financiële middelen moeten komen voor de aanwezigheid van de politie in de wijk, voor cybercrime en digitalisering en voor het op orde brengen van onze ICT systemen.

Nederland verdient een politie die in elke buurt de kleine en grote boeven weet te vinden. Een politie die (internationale) criminelen achter de tralies zet. Maar ook een politie die de snelheidsduivel beboet, omdat hij 200 kilometer per uur op de snelweg rijdt en een politie die een alcoholverslaafde vader met schulden in contact brengt met de schuldhulpverlening. Een politie die er staat in tijden van crisis. ‘Dat is de politie die wij zijn. Vriendelijk waar het kan, begrenzend waar het moet’, aldus korpschef Henk van Essen.

Lees verder ‘De politie die Nederland verdient’.