NVWA en politie onderzoeken illegale hondenhandel
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben op maandag 15 maart in een schuur in Vriezenveen 42 honden aangetroffen. In de schuur waren ook een 51-jarige man en 34-jarige vrouw aanwezig. Zij worden verdacht van het overtreden van de regels voor het bedrijfsmatig houden en handelen in honden. Politie en NVWA doen nog nader onderzoek naar hoe lang het tweetal illegaal in honden handelde. Ook wordt onderzocht hoeveel geld ze daarmee hebben verdiend. Een dierenarts van de NVWA heeft de dieren onderzocht. Omdat de dieren in goede gezondheid waren en er geen sprake was van dierverwaarlozing was het niet nodig de dieren in bewaring te nemen.
Bij de NVWA was een tip binnengekomen van iemand die een hond wilde kopen bij het tweetal. Omdat hij het niet vertrouwde zag hij af van de aankoop en meldde zich bij de NVWA. Die trof samen met de politie 21 volwassen Engelse buldoggen en 21 pups aan in de schuur in Vriezenveen. De honden zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland.
De NVWA en de politie treden strafrechtelijk en bestuursrechtelijk op tegen het overtreden van de regels voor het bedrijfsmatig houden en handelen in honden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor de illegale hondenhandel en inspecteurs van de NVWA voeren binnenkort een herinspectie uit om te controleren of het welzijn en de huisvesting van de dieren nog steeds in orde is. Ook wordt dan gecontroleerd of aan alle overige wettelijke eisen voor het bedrijfsmatig houden en handelen in dieren is voldaan.
Wapens aangetroffen
De politie trof ook een jachtgeweer en een stroomstootwapen aan in de schuur. Deze wapens bleken eigendom te zijn van de 66-jarige verhuurder van de schuur. Tegen hem wordt ook proces-verbaal opgemaakt. De wapens zijn in beslag genomen.
Denk na als je een hond koopt
Hondenhandel ontstaat door vraag naar én aanbod van, vaak jonge, honden. Illegale hondenhandel blijft bestaan zolang het deze handelaren lukt hun honden te verkopen. De NVWA, de politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zien erop toe dat hondenhandelaren zich houden aan wetgeving en regelgeving. Maar toekomstige hondeneigenaren kunnen ook veel doen om misstanden te voorkomen. Bijvoorbeeld door een hond voor aankoop de laten keuren door een dierenarts, goed navraag te doen over de herkomst van de hond en de huisvesting goed te controleren. Ook is het belangrijk dat een hond bij aankoop is gechipt én dat de verkoper het dier heeft geregistreerd. Alle tips voor het kopen van een hond staan op de puppy-checklist van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG).
Hond kopen in Coronatijd
Omdat mensen vanwege de coronamaatregelen meer thuis zijn, hebben ze ook meer behoefte aan het gezelschap en de liefde van een huisdier. Dierenasiels, fokkers en andere handelaren verkopen veel meer honden dan voorheen. Omdat de vraag naar honden flink is toegenomen neemt ook het aanbod van illegale honden helaas toe. De NVWA heeft toekomstige eigenaren daarom al eerder gewaarschuwd extra alert te zijn. De NVWA krijgt de laatste tijd ook steeds meer signalen dat verkopers aanbieden de hond thuis te bezorgen. De NVWA adviseert met klem om dit niet te doen. Als de hond aan je deur wordt bezorgd of als je het diertje ergens op een parkeerterrein op moet halen heb je nóg minder tijd om te controleren of alles klopt en krijg je dus nog makkelijker een pup mee die wellicht ziek is of niet de juiste papieren en vaccinaties heeft.