Elf geldezels opgepakt in Twente
De afgelopen week zijn in Twente elf aanhoudingen verricht. De mensen die zijn aangehouden worden allemaal verdacht van het ter beschikking stellen van de bankrekening aan criminelen voor frauduleuze handelingen.
Mensen die hun rekening laten misbruiken door criminelen worden geldezels of in het Engels money mules genoemd. De geldezel sluist al dan niet bewust fraudeleus verkregen geld door naar criminelen. Op die manier zorgt de crimineel ervoor dat hij buiten het zicht van de politie blijft. De gevolgen voor de geldezel zijn veelal ingrijpend.
Vriend-in-Noodfraude
De gegevens van de geldezels zijn naar voren gekomen in onderzoeken rond Vriend-in-Noodfraude (WhatsApp-fraude) In 2020 is oplichting via WhatsApp enorm toegenomen. Onderzoeken naar cybercrime zijn lastig, er is veel onderzoek en informatie nodig om bij daders uit te komen. Dan heb je zicht op één dader terwijl er grote groeperingen bezig zijn met online oplichting. Het cybercrimeteam Oost-Nederland heeft vorig jaar veel inzichten gekregen in patronen en netwerken die zich bezighouden met Vriend-in-Noodfraude. Zo is er ook een beeld ontstaan van de geldezels. Door het aanhouden en verhoren van de geldezels vergroot de politie de kans om bij andere spelers in de netwerken te komen. Ook wordt het voor criminelen lastiger om geld weg te sluizen als er geen geldezels meer kunnen worden ingezet. Er wordt door de politie dan ook flink ingezet op preventie.
Groep geldezels veel groter
Tijdens de afgelopen actieweek zijn elf geldezels aangehouden. Het gaat mensen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar allemaal uit Twente. Uit het onderzoek van het cybercrimeteam is een groep van negentig geldezels in Twente in beeld gekomen. Door de recherche in de basisteams is een groot deel van deze verdachten de afgelopen tijd aangehouden en verhoord. Met de elf aanhoudingen hebben alle aangiften tegen de negentig geldezels een vervolg gekregen. De komende tijd worden meer acties verwacht rondom de aanpak van geldezels in Nederland op basis van de informatie van het cybercrimeteam Oost Nederland.
Van de deze week aangehouden geldezels is een deel opgeroepen om zich later op zitting te verantwoorden en bij een deel volgt vervolgonderzoek.
Samen optrekken
Naast de opsporing heeft de politie in Twente de afgelopen weken intensief opgetrokken met de Veiligheidsregio Twente en diverse gemeenten. Vooral op het gebied van voorlichting is samen opgetrokken de afgelopen tijd. Via social media, in de lokale kranten en op middelbare scholen is voorlichting gegeven.
De pakkans is groot
De pakkans voor een geldezel is groot. Via het gebruikte bankrekeningnummer zijn geldezels gemakkelijk te traceren. Je maakt je als geldezel schuldig aan witwassen. Als banken merken dat een rekening wordt gebruikt voor fraudeleuze transacties, doen zij aangifte bij de politie. Mensen die hun bankrekening laten misbruiken kunnen voor een lange periode geen leningen of rekeningen af sluiten bij een Nederlandse bank.
Met name jongeren worden geronseld om hun bankpas en pincode af te geven, met als smoes ‘snel geld verdienen’. Jongeren worden daar geronseld waar jongeren (online) zijn.
Advies
- Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor een beloofd geldbedrag;
- Bewaar je pincode niet op papier, maar leer deze goed uit je hoofd en vertel hem aan niemand anders;
- Als je bankpas is kwijtgeraakt of gestolen, bel dan direct naar je bank om hem te laten blokkeren.
^MvS/SV