Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Drie verdachten aangehouden in onderzoek naar cybercrime

In een onderzoek naar (online) oplichting heeft de politie op maandag 5 juli drie personen aangehouden. Het gaat om twee 23-jarige mannen en een minderjarige persoon, allen uit Assen.

Cybercrime kent veel verschillende vormen. Zo bestaat er naast internetoplichting ook Vriend-in-nood-fraude (VIN-fraude, ook wel WhatsApp-fraude) en bankfraude, ook wel spoofing genoemd. Bij spoofing doet een crimineel zich voor als een bankmedewerker, waarbij hij vertelt dat het slachtoffer is gehackt, omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. De oplichter, de nepbankmedewerker, dringt er vervolgens op aan om het geld over te maken naar een andere ‘veilige rekening’ Alle vormen van cybercrime kunnen een grote impact hebben op de slachtoffers, die vaak handelen in goed vertrouwen.

Onderzoek

Eerder werden al twee geldezels gehoord in deze zaak. Hierop ging het onderzoek verder met drie aanhoudingen als resultaat. De drie aangehouden verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij VIN-fraude, spoofing en cybercrime waarbij meerdere slachtoffers voor duizenden euro’s zijn opgelicht.

Geldezel

Net als internetoplichting, VIN-fraude en spoofing, is het zijn van een moneymule ook een vorm van cybercrime. Hierbij vraagt iemand of hij uw bankrekening en pinpas even mag gebruiken. Dit kan zijn omdat zijn eigen rekening zogenaamd niet werkt. De crimineel stort het geld op uw bankrekening en pint dit bij een automaat. In ruil voor het lenen van de bankrekening, krijgt u een geldbedrag. Dit klinkt misschien als een goede deal, maar is zeker strafbaar. De gevolgen hiervan zijn groot: iemand krijgt een strafblad, kan in de toekomst geen leningen afsluiten en moet het witgewassen geld terugbetalen. Hoe dit werkt, is te zien in onze video over geldezels.

Voorkom slachtoffer worden van cybercrime

U kunt verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat u slachtoffer van internetfraude wordt. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe dan aangifte. Op deze manier helpt u de politie om uw oplichter op te sporen.