Politie start Autisme Ambassade
Medewerkers met autisme als ambassadeurs voor de organisatie. De Autisme Ambassade Politie is vandaag door plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer geopend en gaat de organisatie ondersteunen in vraagstukken over autisme. ‘Twaalf ambassadeurs starten om medewerkers en leidinggevenden te helpen het maximale uit mensen met autisme te halen. Het is de bedoeling dat iedere eenheid minimaal één ambassadeur krijgt’, zegt Jory de Groot, projectleider oprichting Autisme Ambassade.
Volgens haar heeft één op de honderd medewerkers binnen de politie een vorm van autisme en lopen zij dagelijks tegen onbegrip aan van collega’s, maar ook van leidinggevenden. ‘Door dat onbegrip en gebrek aan kennis durven sommige collega’s niet gelijk te melden dat ze autisme hebben en worden soms niet de juiste voorzieningen getroffen waardoor ze uitvallen. Onder de juiste omstandigheden kunnen mensen met autisme wel excelleren in hun werk. Helaas is het creëren van ideale werkomstandigheden voor medewerkers met autisme geen vanzelfsprekendheid.’
Bij De Groot en bij het platform AD(H)D, Dyslexie, Autisme Politie Talenten (ADAPT) komen regelmatig signalen binnen van collega’s met autisme die vastlopen in hun werk en er niet uitkomen met hun leidinggevenden. ‘Het was tijd om daar iets aan te doen. Een pilot van Vanuit Autisme Bekeken gaf ons de kans om te bouwen aan een interne autisme ambassade’, legt ze uit.
Verschillende achtergronden
De ambassadeurs werken niet alleen bij verschillende eenheden, ze hebben ook verschillende achtergronden. ‘We hebben facilitaire medewerkers, mensen bij team verkeer, digitale opsporing en in het blauw. Ze willen autisme binnen de organisatie normaliseren en hopen hiermee bij te dragen aan meer herkenning, erkenning en waardering van verschillen tussen mensen in het algemeen.’
Grace is motoragent bij de Eenheid Midden-Nederland en autisme-ambassadeur. In onderstaande video vertelt ze samen met haar leidinggevende hoe het is om met autisme te werken bij de politie.