Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Amsterdamse tiener aangehouden voor betaalverzoekfraude

Op 2 februari 2021 heeft het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland een minderjarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking van phishing. Bij de doorzoeking van de woning van de jongen zijn een vuurwapen en gegevensdragers in beslag genomen.

Cybercrime online winkelen

56 mensen hebben aangifte gedaan in dit onderzoek. Veelal zien we dezelfde werkwijze. Het slachtoffer had een advertentie op Marktplaats staan en werd via WhatsApp benaderd. De zognaamde koper en verkoper komen tot een deal, en de verkoper ontvangt een linkje voor een betaalverzoek. Deze link is eigenlijk een phishinglink, waarmee de koper zich toegang tot de bankrekening van de verkoper kon verschaffen. De slachtoffers zijn vaak grote bedragen kwijt. In totaal wordt er in dit onderzoek voor ca. 371.000 euro weggesluisd. Het onderzoek van het cybercrimeteam Midden-Nederland gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Wat is phishing via betaalverzoekfraude

Criminelen zijn helaas erg creatief in het achterhalen van inloggegevens voor bankrekeningen. Bij phishing via betaalverzoeken krijgt u een nep betaalverzoek toegestuurd. Een link die sterk lijkt op bijvoorbeeld Tikkie. Wanneer u deze invult, krijgen fraudeurs de beschikking over uw gegevens. Zij kunnen vervolgens geld van uw rekening halen. Lees hier meer over de verschillende vormen van phishing en hoe u zich hier tegen kunt beschermen.

Voorkom betaalverzoekfraude

Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent. Wilt u toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of app.