Direct naar de inhoud
Mijn buurt: 
1065kc +5.0km
    Verander locatie

    Overvallen telecomwinkels Bijlmerplein: politie zoekt informatie en roept op tot alertheid

    In oktober 2021 vonden er in drie weken tijd vier gewapende overvallen plaats op telecomwinkels aan het Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost. Vanwege de overeenkomsten tussen de verschillende zaken doet een speciaal rechercheteam hier sinds november onderzoek naar. Dit team vermoedt dat de vier Bijlmerplein-overvallen verband met elkaar houden en dat er in een aantal gevallen mogelijk sprake is van dezelfde daders. Door beelden van de incidenten te delen, hoopt het team meer informatie te krijgen over eventuele betrokkenen. Daarnaast doet het team direct ook een belangrijke oproep om alert te zijn op de mogelijkheid dat een aan te schaffen telefoon mogelijk gestolen is, ook bij verkoop via een reguliere webshop.

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Omschrijving

    De eerste overval vond plaats op dinsdagochtend 12 oktober. Twee mannen wisten onder bedreiging van een vuurwapen meerdere telefoons weg te nemen. Naar aanleiding van deze overval hield recherche maandag 18 oktober vier personen aan. Drie van hen worden ervan verdacht daadwerkelijk direct of indirect betrokken te zijn geweest bij de overval.

    In de tussentijd werd op vrijdag 15 oktober een andere telefoonwinkel overvallen. Hier bedreigden de twee daders winkelmedewerkers met een mes en maakten zo een aantal telefoons buit. Een kleine week later, op donderdag 21 oktober, stond het personeel van deze winkel opnieuw oog in oog met twee gewapende overvallers. Ze werden bedreigd met een vuurwapen en mes, de overvallers gingen er daarna met verschillende telefoons vandoor.

    De laatste overval werd op woensdag 27 oktober gepleegd bij een derde telecomwinkel. Drie overvallers drongen de winkel binnen en zij probeerden onder bedreiging van vuurwapens aan telefoons te komen. Dit lukte niet en er werd dus geen buit gemaakt bij deze overval.

    Dezelfde dadergroep
    De vier overvallen vonden rond dezelfde tijd plaats op telefoonwinkels gevestigd aan hetzelfde plein en de overvallers gingen op een vergelijkbare manier te werk. Naast deze overeenkomsten in locatie- en tijdstipkeuze en werkwijze, waren er ook veel gelijkenissen te zien in de signalementen van de daders. Daarom werd er na de vierde overval voor gekozen om alle zaken door een speciaal opgericht rechercheteam te laten behandelen.

    Op basis van hun onderzoek denkt het team dat de verschillende overvallen aan elkaar te linken zijn en dat bij sommige overvallen dezelfde personen betrokken zijn geweest. Er zijn al een aantal verdachten aangehouden binnen het onderzoek, maar desalniettemin is het team dringend op zoek naar mensen die mogelijk meer weten over personen die eventueel bij de overvallen betrokken zouden kunnen zijn geweest. In de hoop informatie over de verdachten en overvallen te krijgen, deelt de politie daarom nu beelden van de vier incidenten.

    Signalement verdachten
    Op de beelden is te zien dat alle verdachten op het moment van de overvallen donkere kleding en gezichtsbedekking droegen. Hierdoor is het moeilijk om een duidelijk signalement op te stellen. Op basis van de verklaringen van de slachtoffers blijkt wel dat alle verdachten waarschijnlijk jonge jongens zijn met een lichte tot donkere huidskleur. Het rechercheteam vermoedt dat de verdachten bekend zijn in (de omgeving van) Amsterdam-Zuidoost.

    Grote impact
    Naar aanleiding van deze vier en aantal andere overvallen op telecomwinkels in en om Amsterdam besloten verschillende bedrijven eind oktober en begin november om alle dure telefoon uit hun winkels in Nederland te halen. Vanaf dat moment hebben bijna alle telefoonwinkels dus geen dure telefoons meer op voorraad om zo nieuwe overvallen te voorkomen. Naast dat de bedrijven schade ondervinden aan de overvallen, hebben de incidenten vooral een zeer grote fysieke en mentale impact op hun personeel. Bij alle overvallen werd met (vuur)wapens gedreigd en soms ook geweld gebruikt.

    Gestolen telefoons
    Sommige telefoons die bij de overvallen werd buitgemaakt, zijn in de maanden daarna in gebruik genomen. Uiteraard doet de recherche onderzoek naar wie in bezit zijn van deze telefoons, zij kunnen immers verdacht worden van heling. Verschillende gebruikers bleken de telefoon voor een marktconforme prijs te hebben aangeschaft via een reguliere en veel gebruikte webshop. De verkoop vond plaats door een andere partij op de website van de webshop en die partij vroeg prijzen die passen bij de betreffende producten. De kopers die de telefoons op die manier hebben aangekocht zijn daarom ‘te goeder trouw’, maar moesten wel als verdachten van heling gehoord worden in het onderzoek. De recherche probeert te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de verkoop van de telefoons, maar wil burgers in ieder geval alvast waarschuwen voor dit soort praktijken. Wees altijd alert bij het aanschaffen van een telefoon en let goed op bij welke partij de telefoon nou eigenlijk vandaan komt. Bij producten met een serienummer is het belangrijk om deze altijd eerst op diefstal te checken in de database van Stop Heling. In deze database plaatst de politie gegevens over gestolen producten waarvan aangifte is gedaan: https://www.stopheling.nl.

    Informatie delen
    Weet u meer over de verdachten op de beelden? Of heeft u andere informatie over deze overvallen en/of de gestolen telefoons? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

    Afbeeldingen

    Locatie

    Kaartbediening
    Zoombediening

    Deel het artikel op social media

    Deel artikel via: