Direct naar de inhoud
Mijn buurt: 
2614 +25.0km
    Verander locatie

    Wie schoot 13-jarige Sedar Soares dood?

    Op 1 februari 2003 is de 13-jarige Sedar Soares met zijn vrienden aan het spelen op het parkeerdek van metrostation Slinge. Het had die dag gesneeuwd en er werd volop buiten gespeeld. Sedar had met zijn moeder afgesproken dat hij om 20.00 uur thuis zou zijn. Maar hij kwam nooit meer thuis. Sedar wordt namelijk tijdens het spelen neergeschoten. Een kogel raakt hem in het hoofd, en ondanks de inzet van dokters en hulpdiensten overlijdt Sedar op 2 februari 2003 in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij was pas dertien jaar.

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Omschrijving

    De politie startte destijds een groot onderzoek. Dat richtte zich op de vraag wat er was gebeurd, en waarom. Vele scenario’s en verhalen deden op dat moment de ronde. Er zou sprake zijn van bendegeweld, het kon met drugs te maken hebben maar met name verhaal dat hij was doodgeschoten omdat hij een sneeuwbal tegen een auto gooide werd veelvuldig besproken. Ondanks de inzet van de politie wordt de zaak in 2003 niet opgelost.

    Een jaar later begint een nieuw team met een doorstart van het onderzoek. Zij gaan uit van het scenario dat Sedar is doodgeschoten nadat hij een sneeuwbal naar een automobilist had gegooid. Er komt een verdachte in beeld, en deze man moet zich in 2005 voor de rechter verantwoorden. Hij krijgt een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd, maar wordt  in hoger  vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie gaat nog cassatie aan tegen dit besluit maar ook bij de Hoge Raad houdt de vrijspraak stand. Daarmee is de verdachte definitief vrijgesproken. De familie van Sedar, zijn vrienden en alle andere betrokkenen in deze zaak blijven met lege handen achter.

    Het heeft lang genoeg geduurd 

    Het coldcaseteam van de politie Rotterdam heeft de zaak nooit losgelaten. In 2020 is het onderzoek opnieuw onder de aandacht gebracht van het publiek, mede aan de hand van de coldcasekalender en hernieuwde aandacht in de media. Dat heeft ertoe geleid dat daarna meerdere getuigen alsnog naar de politie zijn gestapt met informatie over de toedracht. Zij vinden dat het lang genoeg heeft geduurd, de familie heeft recht op de waarheid. Deze nieuwe, aanvullende getuigenissen zijn door het onderzoeksteam toegevoegd aan het bestaande dossier. De combinatie van de eerdere onderzoeksbevindingen en de nieuwe verklaringen van getuigen leidt ertoe dat het coldcaseteam nu uitgaat van een nieuw scenario in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares. Lang werd gedacht dat de jongen zou zijn doodgeschoten om het gooien van sneeuwballen naar een automobilist. Nu gaat het coldcaseteam uit van het scenario dat Sedar het toevallige en volstrekt onschuldige slachtoffer is geworden van een ripdeal.  Het onderzoek richt zich vanaf nu ook volledig op dit nieuwe scenario.

    Vragen

    Speelveld aan getuigen is groter geworden

    Het feit dat het onderzoek zich volledig op dit nieuwe scenario richt, betekent ook dat het coldcaseteam opnieuw met getuigen in contact wil komen. Los van de (toevallige) ooggetuigen van de schietpartij, zijn er naar verwachting ook getuigen die informatie hadden en hebben over de ripdeal. Er moeten meer mensen zijn die weten wat daar vooraf, tijdens en erna is gebeurd. Wij realiseren ons dat er redenen zijn waarom mensen destijds wellicht niet hun (volledige) verhaal hebben gedaan. De hoop is dat de omstandigheden voor deze mensen inmiddels ook zijn veranderd, waardoor zij hun verhaal nu wel bij ons willen doen.

    Tegelijkertijd realiseert het team zich ook dat er getuigen kunnen zijn die zich niet vrij voelen om hun verhaal openlijk te doen. Daarom is er voor hen in dit onderzoek een speciaal telefoonnummer geopend. Wil je veilig verklaren zonder dat je naam bekend wordt bij de dader? Bel, of app dan met team bijzondere getuigen +31620740912.

    Antillen

    Omdat de zaak al jaren oud is, kan het zo zijn dat informatie verder weg gezocht moet worden dan waar het is gebeurd. Er zijn sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap informatie bekend is over de zaak. Ook die mensen wordt uitdrukkelijk gevraagd te reageren en zich te melden. Twijfel je daarover, ga dan ieder geval het gesprek aan hierover met de politie. Daarvoor zijn ook mogelijkheden op de Antillen.

    Rechtstreeks contact met het coldcaseteam Rotterdam kan door te bellen met de opsporingstiplijn, 0800-6070. Of mail naar coldcase@politie.nl

    Afbeeldingen

    Locatie

    Kaartbediening
    Zoombediening