Direct naar de inhoud
Mijn buurt: 
zeist +5.0km
    Verander locatie

    Opgeloste zaak: onderzoek Anne Faber

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Regiezitting in zaak Anne Faber op 23 maart

    Op vrijdag 23 maart om 09.00 uur vindt een regiezitting plaats in de zaak Anne Faber. Een 27-jarige man uit Den Dolder wordt verdacht van moord, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting. De zitting vindt plaats bij de rechtbank Midden-Nederland. 

    Een regiezitting is een voorbereidende zitting voor de strafzitting. Daarin wordt bekeken welke onderzoekswensen er nog zijn bij het Openbaar Ministerie, de verdachte en de advocaat. Er wordt gesproken over de stand van het onderzoek en de voorlopige hechtenis van de verdachte. 

    De zaak wordt niet inhoudelijk behandeld. De inhoudelijke zitting is gepland op maandag 11 en dinsdag 12 juni.

    Rechtszaak in het onderzoek naar de dood van Anne Faber van start

    Vandaag, woensdag 10 januari, is de rechtszaak tegen de 27-jarige verdachte in het onderzoek naar de dood van Anne Faber in Zeist van start gegaan met de eerste pro forma zitting. In de voordracht dankten de officieren van justitie de vele vrijwilligers en professionals voor hun hulp en betrokkenheid. “Zonder de inzet van vrijwilligers hadden we hier nu wellicht niet gestaan”. De volgende zitting is op 23 maart en de zaak zal naar verwachting op 11 en 12 juni 2018 inhoudelijk behandeld worden.

    Op de voorlopige tenlastelegging staan drie feiten: moord dan wel gekwalificeerde doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting onder dreiging van een mes. In de voordracht beschreven de officieren de dertien dagen tussen de vermissing van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht en de vondst van haar lichaam in Zeewolde. De vondst van Annes jas door een vrijwilliger en het feit dat deze vrijwilliger de jas heeft aangewezen aan de politie, was cruciaal. De jas kon zodoende met de grootste zorgvuldigheid worden veiliggesteld voor sporenonderzoek door het NFI.

    Het onderzoek is nog niet afgerond. De verdachte heeft verklaard dat hij Anne Faber op 29 september 2017 van haar vrijheid heeft beroofd, heeft verkracht en om het leven heeft gebracht. De recherche onderzoekt de feitelijke gebeurtenissen aan de hand van getuigenverklaringen, beelden, gsm-gegevens en ander forensisch en technisch onderzoek. Dit onderzoek zal nog enkele maanden in beslag nemen.

    Ook moet het persoonlijkheidsonderzoek nog plaatsvinden. De verdachte wordt 15 januari opgenomen in het Pieter Baancentrum; de eindrapportage daarvan wordt half april verwacht. De volgende zitting staat gepland op 23 maart om 9.00 uur en zal zodoende ook een pro forma zitting zijn. Ook zullen eventuele onderzoekswensen dan worden besproken.  Naar verwachting zal de inhoudelijke behandeling plaatsvinden op 11 en 12 juni 2018. Ten slotte vermeldden de officieren dat de rechtbank in Gelderland is gevraagd de voorwaardelijke invrijheidstelling voor de daar opgelegde straf in te trekken. 

    Berichtgeving vanuit het Openbaar Ministerie

    Vandaag, woensdag 25 oktober, heeft het Openbaar Ministerie een persbericht uitgebracht over de voortgang in het onderzoek naar de dood van Anne Faber. Hierin wordt nieuwe informatie bekend gemaakt. Onder andere dat de verdachte verdacht wordt van moord of doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting. De beperkingen die eerder door de rechter waren opgelegd aan de verdachte, zijn vandaag opgeheven.

    Het volledige persbericht kunt u lezen op de site van het Openbaar Ministerie.

    Hoe gaat het met het onderzoek naar de dood van Anne Faber?

    Op dit moment, donderdag 19 oktober, is het rechercheonderzoek naar wat er precies gebeurd is met Anne en welke rol de aangehouden verdachte hierin speelde, nog in volle gang.

    De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat de verdachte alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Dan moeten politie en Openbaar Ministerie ook heel terughoudend zijn in het geven van informatie over de zaak. Dat is één van de redenen dat er nu weinig berichtgeving komt over de voortgang van het onderzoek. Daarnaast heeft het rechercheteam op dit moment geen specifieke vraag aan het publiek. Er is geen concreet onderwerp waar we nu extra informatie over nodig hebben; er zijn in het onderzoek nog veel gegevens om uit te werken. Denk hierbij aan telecomgegevens, camerabeelden, sporen, tips en verklaringen. Zodra er ontwikkelingen zijn die we kunnen melden, zoals een vraag aan het publiek, dan gaan we hierover communiceren.

    Over het verloop van de strafzaak tegen de verdachte doet het Openbaar Ministerie de berichtgeving. Wij zullen hun berichtgeving zo veel mogelijk delen.

    Donderdag 12 oktober

    Het lichaam van Anne is vanmiddag gevonden in Zeewolde. De verdachte heeft woensdag informatie gegeven die leidde naar een gebied in de omgeving van het Nulderpad in Zeewolde. Het gebied is in de nacht van woensdag op donderdag oktober afgezet. In het gebied werd één specifieke plek gevonden waarvan het vermoeden was dat het lichaam van Anne daar verborgen was. Forensische experts hebben daar donderdag het lichaam van Anne gevonden, tijdens nauwkeurig uitgevoerd sporenonderzoek. De familie is direct op de hoogte gesteld. Alle andere zoekacties zijn stopgezet.

    Persmoment

    Tijdens een persmoment om 18.00 uur, waarbij het OM, de politie, de burgermeester van Zeewolde en de oom van Anne Faber, Hans Faber, aan het woord kwamen, werd bekendgemaakt dat het lichaam van Anne Faber was aangetroffen. 

    Verder onderzoek

    De 27-jarige man uit Den Dolder, die op 9 oktober werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij haar vermissing en dood. Het rechercheonderzoek naar hem loopt nog volop. Zijn gangen worden nagegaan vanaf het moment dat Anne op vrijdag 29 september verdween, om erachter te komen wat er precies gebeurd is. Hij is donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris; deze heeft besloten dat de verdachte langer vast moet blijven. 

    Het forensisch onderzoek in de omgeving van het Nulderpad werd rond 20.30 uur op donderdag afgerond. De recherche en de forensische onderzoekers hebben het gebied vrijgegeven. Het rechercheonderzoek wordt voortgezet. Anne's lichaam zal worden onderzocht door het NFI.

    Medeleven

    De politie, het Openbaar Ministerie en de betrokken gemeentes (Zeewolde, Zeist, Utrecht, Soest, Bunschoten-Spakenburg en Nijkerk) leven mee met de nabestaanden. Met de familie van Anne prijzen zij de immense betrokkenheid van vele mensen en zijn dankbaar voor alle hulp en medeleven.

     

     

    Woensdag 11 oktober

    De zoektocht naar Anne Faber is voor vandaag gestaakt. De zoektochten van vandaag in Soest en Zeewolde hebben geen concreet resultaat opgeleverd en Anne Faber is nog altijd niet gevonden. De zoektocht in Zeewolde wordt morgen hervat. Het zoekgebied daar is afgezet met hekken en wordt bewaakt door de M.E.

    Zoekgebieden

    In Soest is er vandaag  tot ongeveer 17.00 uur door de M.E. (Mobiele Eenheid), Defensie, politie en vrijwilligers gezocht in de bossen bij Landgoed Pijnenburg in het gebied tussen de Wieksloterweg Oostzijde en de Dolderseweg. In Zeewolde werd tot het donker gezocht  met speurhonden en een politiehelikopter in een gebied rondom de Flediteweg.

    Uitbreiding zoekgebied

    Sinds woensdagmiddag 11 oktober zoekt de politie ook in Zeewolde naar de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht, die sinds vrijdag 29 september vermist is. Nieuwe onderzoeksinformatie geeft aanleiding om de zoektocht uit te breiden naar een gebied rondom de Flediteweg in de buurt van het golfresort Zeewolde. Hier wordt gezocht door ME en speurhonden. De politie kan op dit moment geen antwoord geven op de vraag welke informatie dit betreft. 

    Zoektocht Soest

    Er wordt vandaag, woensdag 11 oktober, verder gezocht in Soest naar de vermiste Anne Faber. ME, Defensie, politie en vrijwilligers zoeken in de bossen bij Landgoed Pijnenburg in het gebied tussen de Wieksloterweg Oostzijde en de Dolderseweg. We zoeken op deze locatie omdat Anne Faber hier mogelijk heeft gefietst.

    Tips en hulp

    De uitzending van Opsporing Verzocht gisteravond heeft 150 nieuwe tips opgeleverd. Er zijn nog altijd veel mensen die hun hulp aanbieden bij de zoektochten. De politie beschikt op dit moment over voldoende mensen en dankt iedereen voor het aanbod. Wie toch het voornemen heeft een zoektocht te organiseren, wordt verzocht eerst contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Het is van belang dat de politie weet waar er wordt gezocht, en ook dat er afspraken worden gemaakt over hoe te handelen bij het vinden van opvallende voorwerpen en/of sporen.


    Terrein forensische kliniek

    De politie is nog bezig met het onderzoek op het terrein van de forensische kliniek waar de 27-jarige verdachte verbleef. Het onderzoek heeft tot nu toe geen sporen opgeleverd die mogelijk kunnen leiden naar Anne Faber.

    Terughoudendheid

    ​Wij realiseren ons dat er veel vragen zijn over deze zaak. De 27-jarige verdachte die maandag 9 oktober is aangehouden, zit in beperking. Hierdoor is de politie gebonden aan een grote terughoudendheid in het geven van informatie over het onderzoek. Daarom kunnen veel vragen niet beantwoord worden. 

    Dinsdag 10 oktober

    De zoektocht naar Anne Faber gaat vandaag dinsdag 10 oktober verder in Den Dolder en Soest.

    De ME (Mobiele Eenheid) zoekt samen met Defensie, Veteranen, de brandweer, Rode Kruis, BOA’s, vrijwilligers en familie en vrienden. Dat doen zij in het gebied in de omgeving van de Fornheselaan en de Dolderseweg, ten noorden van Den Dolder en een gedeelte gemeente Soest. We krijgen nog steeds veel aanbod van mensen die willen helpen zoeken, maar dat is op dit moment niet nodig.  Er zijn voldoende mensen die meehelpen. Ook de politiehelikopter vliegt weer om te zoeken. Hekken en machines staan klaar, mochten deze de komende tijd nodig zijn bij onderzoek op het terrein rond de kliniek.

    Maandagavond 9 oktober is na de aanhouding van de 27-jarige verdachte de woning waar hij verbleef verzegeld en doorzocht. Specialisten van Forensische Opsporing zijn daar op zoek naar sporen. Dat onderzoek gaat vandaag verder. In verband met dit sporenonderzoek is daar de omgeving afgezet.

    De Officier van Justitie heeft in het onderzoek bij de verdachte beperkende maatregelen opgelegd. Met deze maatregelen mag de verdachte geen contact hebben met de buitenwereld met uitzondering van zijn advocaat. Ook geldt dan dat de politie gebonden is aan een grote terughoudendheid in het geven van onderzoeksinformatie.

    Maandag 9 oktober

    Een 27-jarige man uit Den Dolder is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Anne uit Utrecht. Anne is nog steeds vermist.

    Zondag 8 oktober leidde onderzoeksinformatie naar een 27-jarige man, die in een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder zat. Openbaar Ministerie en politie besloten de verdachte niet direct aan te houden, in de hoop dat hij het onderzoeksteam naar Anne zou leiden.  Hij werd daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Toen dat maandagmiddag nog niet gebeurd was, werd hij aangehouden. De familie van Anne is op de hoogte gebracht van de aanhouding.

    De verdachte zat een lange straf uit voor gewelds- en zedendelicten. In het kader van die straf was hij geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving. Belangrijkste doel van het onderzoek is erachter te  komen waar Anne is en wat de betrokkenheid van de verdachte is bij haar vermissing. Naast verhoor van de verdachte, worden ook zijn gangen nagegaan, vanaf de vermissing van Anne op vrijdag 29 september. Dit met het doel Anne snel te vinden. De zoekactie van politie, vrijwilligers en defensie gaat onverminderd door.

    Zondag 8 oktober

    Zondag 8 oktober is van 09.30 uur tot 18.00 uur het onderzoek hervat naar de vermiste Anne Faber. Het zoekteam richtte zich op een nieuw gebied ten westen van het Blookerpark: het gebied tussen de Amersfoortseweg, Duinweg en Dennenweg. De zoekactie is wederom uitgevoerd door de Mobiele Eenheid (M.E.), ondersteund door familie en bekenden van Anne en zoekers van het Rode Kruis. In totaal bestaat de zoekploeg uit circa 150 mensen.  Bij deze zoektocht is, uiteraard met toestemming, gezocht in tuinen van bewoners. De politie waardeert de betrokkenheid van iedereen die zich aanbiedt om te zoeken. De hulp zou de snelheid wellicht ten goede komen, maar kan ten koste gaan van de zorgvuldigheid. Morgen gaat de zoektocht verder.

    De Forensische Opsporing  is de hele dag bezig geweest met het onderzoek van het slib van de vijverbodem in het Blookerpark. Donderdag 5 oktober werd een fiets in de vijver gevonden die vrijwel zeker van Anne Faber is. De vijver is daarna helemaal leeggepompt en ook de modderige bodem is onderzocht. Er zijn geen bijzonderheden meer aangetroffen en het gebied is vrijgegeven.

    Zaterdag 7 oktober

    Voor vandaag is de zoekactie naar de vermiste Anne Faber gestaakt. Bij de zoektocht, waarvoor de politie verschillende specialismen heeft ingezet (zie Vragen voor meer info), zijn geen bijzonderheden aangetroffen. Morgen wordt de zoekactie voortgezet.

    Vandaag ging de zoekactie verder in de omgeving van het Blookerpark in Huis ter Heide. De ME krijgt hierbij flinke ondersteuning van familie, vrienden en oa het Rode Kruis.
    Er komen veel vragen binnen van mensen die willen meehelpen met zoeken. Wij waarderen uw betrokkenheid, maar we hebben op dit moment geen extra ondersteuning nodig in het zoekgebied.

    De vijver in het Blookerpark is helemaal leeggepompt. Het onderzoek in de vijver gaat vandaag verder. De modderige bodem zal worden onderzocht naar mogelijke sporen. Dit zal in ieder geval de hele dag gaan duren.

    Vrijdag 6 oktober

    Na een fiets en een jas, is er vanmiddag een rugzak gevonden in het Blookerpark in Huis ter Heide. Van de jas is nu met zekerheid vastgesteld dat deze van Anne Faber is; de rugzak en fiets worden nog onderzocht.

    De vijver in het Blookerpark, waar donderdagavond 5 oktober een zwarte fiets werd gevonden, is vandaag leeggepompt. In de vijver zijn geen nieuwe sporen gevonden die naar Anne leiden. Wel is in het park door de ME vanmiddag een rugzak gevonden. Deze lijkt op de rugzak die Anne waarschijnlijk meehad op haar fietstocht.

    De eerste bevindingen uit het onderzoek van het NFI aan de gevonden jas bevestigt dat deze van de vermiste Anne Faber is.

    Donderdag 5 oktober

    Vandaag zoekt de politie verder met speurhonden en ME in een grotere kring rond Huis ter Heide, in het gebied rond de vindplaats van de kledingstukken. Ruim 100 vrienden en familieleden zoeken mee. We krijgen steeds advies van specialisten van politie en defensie hoe en waar te zoeken. Speurhonden zijn heel belangrijk omdat zij tijdens het zoeken sporen niet vernietigen. Een risico dat wel speelt waar mensen lopend zoeken. Daar worden steeds afwegingen in gemaakt. Daarom willen we ook graag dat mensen die willen helpen zoeken, contact opnemen met de politie via 0900-8844. Dan kunnen de zoekacties goed gecoördineerd worden. De uitslag van het NFI of de gevonden kleding van Anne is, komt waarschijnlijk nog niet vandaag.

    In een vijver in het Blookerpark wordt 's avonds een fiets aangetroffen die vrijwel zeker van Anne is. De fiets wordt onderzocht en de vijver leeggegepompt.

    Woensdag 4 oktober

    De Mobiele Eenheid (ME) heeft woensdag van 17.00 uur tot 18.30 uur gezocht in het gebied rond de Amersfoortseweg in Huis ter Heide. Dit is het gebied waar eerder vermoedelijke kleding van de vermiste Anne Faber is gevonden. De hierbij gevonden goederen zijn uit voorzorg veiliggesteld en worden onderzocht op relevantie. Eerder vandaag is gezocht naar mogelijke sporen door forensische rechercheurs. Hierbij zijn ook speurhonden ingezet. Om er zeker van te zijn dat niets over het hoofd is gezien, kamde de ME het gebied nog een keer uit. De politie is klaar met het onderzoek hier en het gebied is inmiddels vrijgegeven.

    NFI

    De kleding die dinsdagavond 3 oktober is gevonden in Huis ter Heide, is opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor DNA onderzoek.  Het NFI moet uitsluitsel geven dat de kleding door Anne Faber gedragen is.

    Nieuwe details

    De politie heeft meer details achterhaald wat betreft de fiets van Anne Faber. Deze zwarte opoefiets van het merk Old Dutch heeft een rode sticker op het achterspatbord. Op deze sticker staat de tekst: Van Dam tweewielers, Elst en een telefoonnummer. De telefoon van Anne, die ook nog niet is aangetroffen, betreft een zilverkleurige iPhone type 5S. Heeft u de fiets met de genoemde kenmerken of de iPhone gevonden? Neem dan direct contact op met de politie via 0900-8844. 

    Dinsdag 3 oktober

    Dinsdag 3 oktober zoeken we voor de tweede keer met politiehonden in het bosgebied ten westen van Soest. Maandagmiddag hebben we hier ook met politiehonden gezocht, in een ander gedeelte van dit bos. We zoeken hier naar aanleiding van telecomgegevens van Anne’s telefoon.

    Het onderzoek aan haar telefoon is afgerond. Dit levert een steeds beter beeld op waar te zoeken naar Anne. Gezien de gegevens lijkt het er nu op dat Anne de ANWB-route 115802 heeft gefietst van Soest (nummer 64) richting De Bilt, mogelijk op weg naar huis. Dit is op vrijdag 29 september tussen ongeveer 19.00 en 20.30 uur. Het laatste signaal dat we van haar telefoon hebben ontvangen is van iets voor 19.30 uur, ten zuidwesten van Soest.

    Wij vragen iedereen die camerabeelden heeft op die route tussen deze tijdstippen, om deze uit te kijken en te uploaden naar de politie als u Anne op de beelden denkt te zien. Dus bewoners in de omgeving Baarn, Soest, Hilversum, De Bilt of Lage / Hoge Vuursche, Huis ter Heide, Bosch en Duin, Den Dolder en Zeist.

    We brengen onze informatie niet altijd direct naar buiten, omdat we zorgvuldige afwegingen hierin moeten maken. Ook omdat alle scenario’s nog mogelijk zijn. 

    We analyseren alle tips die binnenkomen. Dat zijn er al meer dan 300. Ook hebben we uitgebreid onderzoek gedaan aan de telefoongegevens van Anne’s telefoon. Dit onderzoek levert informatie op waar we precies kunnen zoeken in het grote gebied van Anne’s fietsroute.

    Familie en vrienden van Anne zoeken vandaag weer in de omgeving van de Hilversumsestraatweg. Familierechercheurs staan in contact met de familie van Anne. 
    Bij deze zoekactie zoeken we vanuit de politie ook weer mee, helpen we structuur in het zoeken aan te brengen en registreren we de bevindingen en delen deze met het onderzoeksteam. In dit gebied kunnen we sporen vinden op de route die Anne mogelijk gereden heeft. Ook vragen we omwonenden naar eventuele camerabeelden waar Anne mogelijk op te zien is. 

    Rond 17.00 uur vindt een voorbijganger langs de Amersfoortseweg ter hoogte van de Hobbemalaan in Huis ter Heide kleding. De omgeving van de vindplaats van de kleding is afgezet en Forensische Opsporing komt ter plaatse en doet uitgebreid onderzoek. Het onderzoek moet rond 20.30 uur afgebroken worden omdat te donker is om goed onderzoek te kunnen doen.

    ’s Avonds komt de zaak in Opsporing Verzocht. Dat levert 35 extra tips op.

    Het zoekgebied is de hele nacht bewaakt.

    Maandag 2 oktober

    Op 2 oktober vinden twee zoekacties plaats op initiatief van de familie. Politie en Koninklijke Marechaussee helpen hierbij door te coördineren en bevindingen te registreren en te delen met het onderzoeksteam. De politie zet hier ook politieruiters te paard in. De zoekacties vinden plaats in de omgeving van Paleis Soestdijk en in de omgeving van de Hilversumsestraatweg in Baarn. Hier werd de laatste selfie van Anne genomen.

    De politie zoekt in het bosgebied ten westen van Soest, naar aanleiding van onderzoeksinformatie.

    Zondag 1 oktober

    Het rechercheteam draait op volle toeren. De rechercheurs werken aan de hand van verschillende scenario’s. Intussen zoeken 30 agenten op motoren en mountainbikes de paden af waar Anne mogelijk gefietst heeft. Hier blijken geen sporen te vinden. Een politiehelikopter zoekt naar Anne met een warmtebeeldcamera.

    De politie vraagt burgers met een beveiligingscamera in de omgeving Baarn, Soest, Hilversum, De Bilt of Lage / Hoge Vuursche de beelden uit te kijken van 29 september vanaf 19.00 uur tot 20.30 uur. Denkt u Anne gezien te hebben of weet u iets wat te maken kan hebben met Anne’s vermissing, wilt u deze informatie dan s.v.p. met de politie delen? Beelden kunt u uploaden via het tipformulier onderaan deze pagina. Alle tips kunt u doorbellen via 0800-6070 of doorgeven via het tipformulier. Anoniem kan ook, via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.  Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.