Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Zo gaan oplichters te werk bij WhatsApp-hacking

Om toegang te krijgen tot uw WhatsApp-account, hebben oplichters een zescijferige verificatiecode nodig. Dit is de code die WhatsApp u stuurt om te controleren of u uw account op een ander apparaat wilt installeren. Wanneer u een melding van WhatsApp met deze code ontvangt, betekent dit dat iemand uw telefoonnummer heeft ingevoerd en de registratiecode heeft aangevraagd. 

Vervolgens krijgt u een bericht van een ‘bekende’, maar het nummer van deze bekende is ook gehackt. De bekende vraagt u om de code die u heeft ontvangen door te sturen. Het verhaal is meestal dat het per ongeluk naar uw nummer is gestuurd. Zodra u deze code stuurt naar de bekende, stuurt u dus eigenlijk de sleutel naar uw WhatsApp-account.

Hacking gebeurt ook als criminelen via voicemailachter uw verificatiecode komen. Ze kunnen namelijk heel makkelijk uw voicemail hacken en als u hebt ingesteld dat u de code ook via bellen kunt krijgen, dan wordt de verificatiecode op uw voicemail ingesproken en dan hebben de criminelen uw code alsnog. 

Wat doen oplichters met mijn gehackte WhatsApp-account?

Oplichters kunnen uw WhatsApp-contacten een bericht sturen vanuit uw naam. Vaak vragen ze uw WhatsApp-contacten om geld over te maken, omdat u zogenaamd in een financiële noodsituatie zit. Dit noemen we de vriend-in-noodfraude. Bij deze vorm van WhatsApp-fraude kreeg het slachtoffer voorheen eerst nog een bericht van een onbekend nummer. De oplichter moest het slachtoffer dan eerst overtuigen een bekende te zijn die toevallig een nieuw nummer heeft. Maar nu via WhatsApp-hacking krijgt het slachtoffer direct een bericht vanuit uw account. Dat maakt het geloofwaardiger. Het kan ook zijn dat oplichters via uw gehackte account uw contacten gebruiken om andere WhatsApp-accounts te hacken.

WhatsApp