Wat kan ik zelf doen om geen slachtoffer te worden van cybercrime?
Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Neem maatregelen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken.
Voer regelmatig updates uit
- Installeer updates direct zodra ze beschikbaar zijn. Door middel van updates zorgen fabrikanten dat de beveiliging van uw apparaten altijd op orde is.
- Op veiliginternetten.nl/doejeupdates vindt u meer informatie over updates.
Gebruik een virusscanner
- Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten). Een virusscanner controleert het apparaat op virussen, malware, en kwaadaardige apps.
- Hulp nodig bij het beveiligen van uw computer? Kijk op veiliginternetten.nl/.
Gebruik verschillende, lange wachtwoorden
- Zorg voor veilige wachtwoorden. Hoe langer, hoe beter. Gebruik een wachtwoordzin. Meer informatie over wat een sterk wachtwoord is, vindt u op veiliginternetten.nl.
- Gebruik voor elk account een ander wachtwoord.
- Geef iemand anders nooit uw wachtwoord.
- Bewaar wachtwoorden in een wachtwoordmanager.
Gebruik tweestaps-inlog
- Gebruik waar het kan tweestapsverificatie. Door uw identiteit te bevestigen met uw vingerafdruk, gezichtsherkenning of goedkeuring op een ander apparaat. Dit maakt misbruik moeilijker.
Scherm uw persoonlijke gegevens goed af
- Denk na over welke persoonlijke informatie u op profielsites zet. Internetcriminelen kunnen deze informatie gebruiken om uw wachtwoord te raden. Zorg dat uw profiel op privé staat, alleen uw vrienden zien dan wat er op je profiel staat.
- Mocht u toch uw gegevens aan iemand gegeven hebben, verander dan het wachtwoord. Het zou namelijk kunnen dat deze persoon met u meekijkt.
Eerst checken, dan klikken
Bij een valse link lijkt het alsof u naar een veilige website gaat, maar dat is niet zo. Cybercriminelen vragen hier uw inloggegevens en kunnen u veel geld afhandig maken. Ook een gevaarlijke bijlage downloaden kan veel schade veroorzaken. Wat moet ik doen?
- Klik niet op de link. Klik niet op de bijlage. Controleer of de link klopt - checkjelinkje
- Check bij internetbankieren regelmatig of de url van de site nog steeds hetzelfde is. Ontdekt u een kleine verandering, zoals het ontbreken van een letter, dan is dit een teken dat er iets niet klopt.
- Een veilige betaalomgeving herkent u aan het groene hangslotje en een webadres dat begint met https. de 's' staat voor 'secure'. Bij moderne browsers is deze extra beveiligde verbinding ook zichtbaar gemaakt door een groene adresbalk.
Weet met wie je chat
- Check bij het chatten of de ander wel echt de persoon is die u denkt dat hij of zij is door het mailadres te controleren. Iedereen kan een Gmail- of Hotmailadres aanmaken met een valse naam. Of vraag iets wat alleen die persoon zou kunnen weten.
Maak een back-up
- Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden op bijvoorbeeld uw telefoon (foto’s, video’s, documenten enzovoort). U zou hiervoor een clouddienst kunnen gebruiken, zorg dat deze voorzien is van een tweestapsverificatie.