Wat gebeurt er tijdens een verhoor?
Als de politie je vragen stelt, omdat ze denken dat je betrokken bent bij het plegen van een strafbaar feit, heet dat een verhoor. Voordat de politie het verhoor start, heb je recht op een gesprek met een advocaat. Ook is je advocaat bij het verhoor zelf aanwezig. Wil je weten wat de taak van een advocaat is en wat hij wel of niet mag tijdens het verhoor? Bekijk dan deze vraag.
Ben je minderjarig, dan kun je er ook voor kiezen om een ouder/voogd of een vertrouwenspersoon bij het verhoor te hebben. Jij bent de enige die beslist of er een vertrouwenspersoon aanwezig is, maar hij of zij moet wel ouder dan 18 jaar zijn en mag niet betrokken zijn bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht. Deze persoon mag alleen aanwezig zijn tijdens het verhoor, maar mag zich niet met het verhoor zelf bemoeien.
In de meeste gevallen wordt de advocaat door de overheid betaald. Alleen als je een eigen advocaat wilt, kan het soms zijn dat je ouders die moeten betalen. De politie en de advocaat zullen je dit vertellen.
Meewerken aan verhoor niet verplicht
Een verdachte is niet verplicht mee te werken aan het onderzoek en mag voorafgaand en tijdens het onderzoek een advocaat raadplegen. Als een verdachte is aangehouden, wordt hij of zij voorgeleid voor een hulpofficier van justitie (HOVJ). Hierna kan de hulpofficier van justitie het bevel geven de verdachte voor maximaal negen uur op te houden voor onderzoek als het gaat om een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Een voorbeeld is diefstal met geweld. Als het gaat om een strafbaar feit waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten (zoals belediging), dan mag de verdachte maximaal zes uur worden vastgehouden. De tijd tussen middernacht en 9:00 uur ’s ochtends wordt daarbij niet meegerekend. De HOVJ kan in het belang van het onderzoek bij voldoende gronden deze periode van zes uur met maximaal drie dagen verlengen.
Sommige verhoren, ook van getuigen en aangevers worden verplicht opgenomen (audio en/of visueel).