Wat doet de politie tegen loverboys?
De politie heeft speciaal voor mensenhandel opgeleide rechercheurs in dienst. Zij zoeken op plekken waar mensenhandel kan plaatsvinden en luisteren met aandacht en zorg naar het verhaal van het (potentiële) slachtoffer. Het is belangrijk om als slachtoffer alles te vertellen wat u is overkomen. Pas dan kunnen de rechercheurs met alles rekening houden en het slachtoffer vertellen wat er allemaal mogelijk is. Zo kunnen zij samen met het slachtoffer de beste oplossing vinden. Want het belangrijkste is dat het goed komt met het slachtoffer.
De rechercheurs vertellen ook wat het inhoudt om aangifte te doen en hoe het rechtsproces verloopt. Als alles duidelijk is, kan het slachtoffer bepalen of zij wel of geen aangifte doet. Heeft het slachtoffer nog andere hulp nodig? Dan kan de politie het slachtoffer doorverwijzen naar allerlei hulpverleningsorganisaties.
Als het slachtoffer van een loverboy aangifte wil doen
Dan nemen rechercheurs een verklaring op. De rechercheurs bespreken daarna met de officier van justitie hoe het verder gaat en hoe het rechercheonderzoek moet gebeuren om de loverboy op te pakken. Vaak houdt een loverboy zich nog met andere criminele zaken bezig. Hiervoor kan hij ook worden opgepakt. Als de loverboy uiteindelijk wordt aangehouden, bepaalt een rechter of hij wordt veroordeeld en hoeveel straf hij krijgt.
Slachtoffers melden zich zelden rechtstreeks bij de politie. De politie investeert veel in contacten met ouders van risicogroepen, onderwijs, hulpverlening, internaten en buurthuizen. Daarnaast zijn de dagrapporten een bron van informatie.
Controle bij prostituees
Speciale teams van de politie houden zogenoemde prostitutiecontroles op verschillende plekken. Zo willen ze erachter komen of meisjes tegen hun wil betaalde seks hebben. Ook als er geen aangifte is, kan de politie in sommige gevallen besluiten om onderzoek te doen. Door gebruik te maken van een ‘stapelmethode’ van informatie kan een loverboy als verdachte worden aangemerkt.