Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Waarom ontruimt de politie panden of terreinen?

Het bevoegd gezag bepaalt of panden/terreinen ontruimd moeten worden. Dit is onder meer gebeurd bij studentenprotesten in universiteitssteden. Zo heeft het bestuur van enkele universiteiten in mei 2024 actievoerders verschillende keren gevraagd de locatie te verlaten. Hier werd niet naar geluisterd. Ook de politie heeft de actievoerder verschillende keren gevorderd, hierna is overgegaan tot ontruiming. 

Wat gebeurt er met de actievoerders?

Wanneer de politie aanwijzingen geeft aan de demonstranten en men deze niet opvolgt, kan dit leiden tot een strafrechtelijke vervolging. Demonstranten kunnen worden aangehouden voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM) of voor de andere strafbare feiten die zij plegen die vallen onder het strafrecht (vernieling / openlijke geweldpleging, mishandeling van politiemensen, etc.).

Waarom houdt de politie in de ene eenheid actievoerders wel en elders niet aan?

Dit is onderdeel van de beslissing van het bevoegd gezag. Daarin worden afwegingen gemaakt afgestemd op de situatie ter plaatse. Zoals altijd treedt de politie daarbij gefaseerd op.

Wat zijn de consequenties voor de inzet van politie bij demonstraties voor burgers in de rest van het land?

De politie kan haar medewerkers maar op een plek tegelijk inzetten. Het in goede banen leiden van demonstraties hoort ook bij ons werk. Daarnaast mogen mensen ervan uitgaan dat de hulpverlening bij bijvoorbeeld 112 meldingen altijd doorgaat.